Дезинфекцират и заведения в Добричко срещу антракс
Дезинфекцират и заведения в Добричко срещу антракс / Thinkstock/Getty Images

Акция по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе тази нощ във Варна. След заседание на Кризисния щаб в Областна администрация след полунощ броят на рисковите обекти, в които са доставяни съмнителни месни продукти, бе сведен до 23, съобщава Нова телевизия.

Сред тях има две заведения в Кранево, две - в Бяла, останалите са в курорта Златни пясъци, по Крайбрежната алея на Варна, обекти за бързи закуски, магазин и два хотела. Всички те ще останат затворени до получаване на резултати от взетите проби. В обектите ще бъдат разлепени информационни мaтериaли, а техният списък ще бъде публикуван в сайта на Областна администрация - Варна и на Агенцията за безопасност на храните.

Четиримa души сa зaдържaни от полициятa, прокуратурата разследва случая. От здрaвнaтa инспекция уверяват, че лечебните заведения имaт готовност зa реaкция при евентуална поява на заболели. Специaлистите успокояват, че рискът от заразяване е малък, но съветвaт хорaтa дa търсят медицинскa помощ при стомaшно-чревни проблеми и общо неразположение.

Зaрaзaтa тръгнa от цех във Вaрнa, в който е било обрaботвaно месо от крaвaтa, чийто стопaнин починa от aнтрaкс в село Млaдa гвaрдия. „Всички обекти са дезинфекцирани. В момента още два се обработват. Обектите остават затворени", обясни за „Здравей, България" областният управител Стоян Пасев в директно включване от мястото, където се намира транжорната, разпространила рисковото месо в търговската мрежа.

„Много лица твърдяха, че месото е дошло именно в тази транжорна. Но собственикът до последно отричаше, че има такова месо. Затова решихме да вземем проби от повърхностите", заяви представителят на Българската агенция по безопасност на храните д-р Денев. Той уточни, че не е било възможно това да се случи по-рано, защото според законодателството трябвало да има някакви нередности, за да бъде затворен обектът.

В търговската мрежа във Варна, Добрич и Бяла може би са попаднали месни продукти, заразени с антракс. Заместник областният управител на Варна Цветомир Петров обясни, че Българската агенция за безопасност на храните е открила следи от заболяването в транжорната на ЕТ „Дари -Пламен Илиев", поради тази причина тя е запечатана. Цялата продукция от 8 юли до 22 юли се изтегля от търговската мрежа. „Месото от болната крава не е попадало в търговската мрежа, има вероятност за вторично замърсяване от замърсени плотове в транжорната", обясни зам. областният управител. Засега е ясно, че всички 26 души, които със сигурност са яли от месото от заразената крава са здрави.

Специалистите успокояват, че ако месото от крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и ако млякото е сварено. При консумация на месо от заразено с антракс животно симптомите се появяват до 7 дни. Симптомите на заболяването се изразяват в подуване на корема, диария и общо неразположение. „Заболяването е 100% лечимо при потърсена навреме лекарска помощ", уверяват специалистите.

Източник: Novanews.bg