Арестуваният балчишки кораб се прибра, делото обаче не е приключено
Арестуваният балчишки кораб се прибра, делото обаче не е приключено / Дарик Варна

Българският риболовен кораб на капитана Христо Спасов от Балчик, който бе задържан почти година в Румъния, бе освободен. До последно румънските власти са отказвали да го пуснат. Тъй като е в много лошо състояние, на прибиране от Мангалия гемията е давала проблем през няколко мили. По нея имало и някои липси.

„Това е най-големият успех, който постигаме като организация и със съдействието на държавата успяхме да върнем кораба. След една година мъки", заяви Емил Милев, председател на рибарското сдружение „Черноморски изгрев". Според Милев делото се е проточило заради неразбиране и лоша комуникация между двете държави-членки на Евросъюза. Според прокуратурата в Румъния стойността на кораба многократно надхвърлял нанесените щети, и затова е бил освободен, коментира Милев.

Делото срещу българските рибари в Румъния все още не е приключено, а капитанът не е оневинен. Това разкри самият Христо Спасов. За 10 май в Мангалия е насрочено съдебно заседание, на което се очаква окончателното решение по случая. Риболовният кораб, плаващ под български флаг, беше задържан от румънските власти в зона на около 20 мили от румънския бряг. Капитанът беше обвинен в нарушаване на разпоредбите за стопанския риболов в Румъния. Съгласно документа за ареста от румънската гранична полиция корабът е бил задържан заради липса на валидно разрешително от румънските власти. Корабът обаче е включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и има необходимите разрешения от българските компетентни органи. На първа инстанция екипажът бе оневинен. Последва обаче обжалване от прокуратурата в Румъния, което доведе до нови съдебни заседания.

„Не знам в кой свят се намираме. Две държави не можем да се разберем. Да не ходим да убиваме, да крадем? Отиваме да ловим риба, да си изхраним семействата", сподели Спасов. Морякът не каза дали ще търси компенсации заради задържането от северната ни съседка. Той разкри, че след инцидента всички от 10-членния екипаж са си тръгнали и са намерили друг начин да се препитават.

„Имаме уверението и на румънската страна, и на Европейската комисия, че до подобни случаи няма да се стига", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му случаят с кораба от Балчик е довел до напрежение сред българските рибари, които не са знаели дали няма да бъдат арестувани, ако отидат за риба в румънски води. Шефът на родната рибарска агенция е провел разговори с румънския си колега, в постоянен контакт са, работят и двете страни това да не се повтаря, посочи министър Найденов.

За 4 май във Варна се организира среща, на която да бъдат изяснени конфликтните точки между България и Румъния. Под шефството на Европейската комисия ще се срещнат представители на Гранична полиция на двете страни.
Подготвя се и тристранна среща между ресорните министри на България, Румъния и Турция, на която ще бъде обсъден начинът на управление на ресурса в Черно море. В тази връзка Найденов призна, че има проблем с турските рибари. „България и Румъния са в условията на квота за улова на калкан, докато за Турция няма квота. Данните са, че над 80 на сто от улова на калкан се извършва от турски риболовни кораби. В този смисъл не виждам ефект. Ние каквато и квота да имаме, това не решава проблема", заяви министърът.