1100 селища у нас не са получили никакъв ресурс по европрограмите
1100 селища у нас не са получили никакъв ресурс по европрограмите / БГНЕС

1100 селища в страната са останали без европейски средства през изминалите седем години, заявиха от Националното сдружение на общините в България. В "Албена" се провежда годишна среща на местните власти.

1100 селища с население до петстотин души не са получили никакви европейски средства досега заради различни ограничения в отделните оперативни програми. Това обявиха на съвместна пресконференция председателят на УС на Националното сдружение на общините и кмет на Пазарджик Тодор Попов и изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова.

Сдружението настоява през следващия период оперативните програми да бъдат по-гъвкави, така че всички хора да имат достъп до европейски средства. Тодор Попов подчерта, че два месеца преди началото на новия период още няма яснота по приоритетите за финансиране и обхвата на програмите. Няма яснота откъде ще дойдат средства за общинските пътища, за превенция на наводненията и подобряване на екологичната градска среда, коментира Попов.

Сдружението на общините настоява да се заложи интегрирано планиране, а не да се действа на парче. Отново беше повторено искането за ясни правила при налагането на финансови корекции по европроектите, за да не остава усещането за субективност.

В „Албена" се провежда Деветата годишна среща на общините, а следобед предстои сесия на тема „Българските общини в Европейския съюз – поуките седем години по-късно", в която ще участват вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министрите на регионалното развитие Десислава Терзиева и на околната среда Искра Михайлова. Очаква се сдружението на общините отново да постави искането си за замразяване на таксата за депониране на отпадъци, която сега е 15 лева на тон. Размерът й трябва да се запази, докато общините организират дейностите, които ще доведат до намаляване на депонираните отпадъци, посочи Гинка Чавдарова.