Влажните зони край Бургас – красиво място за туризъм
Влажните зони край Бургас – красиво място за туризъм / автор Мариана Вълчева
Влажните зони край Бургас – красиво място за туризъм
49724
Влажните зони край Бургас – красиво място за туризъм
  • Влажните зони край Бургас – красиво място за туризъм

Уникалното птиче богатство и красивата природа могат да превърнат бургаските влажни зони в интересни места за туризъм. Това коментира за Дарик Мариана Вълчева от Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. Влажните зони са изключително богатство, което го има на много малко места в света и Бургас трябва да се възползва от факта, че край него се намират Атанасовкото езеро, местността „Пода" и езерото „Вая".

Специалистът от БДЗП даде като пример Великобритания, където тези места са превърнати в центрове, посещавани през уикендите от хиляди туристи. От българското дружество са разработили туристически маршрут по проект „Живот за Бургаските езера". През това лято ще стартират част от предвидените в него дейности. Ще могат да бъдат посещавани различни места - за наблюдение на птиците, но и известни археологически обекти в района на езерата. Маршрутът ще бъде реализиран съвместно с Община Бургас.

Туризъм и влажни зони е печеливша комбинация по света и тя също така може успешно да заработи в нашата страна, категорична е Вълчева. Тя добави, че от влажните зони се интерусват чуждестранните туристи, увлечени по орнитологията. Наблюдава се и засилен интерес от училищата. Природата на бургаските езера може да привлече и традиционните туристи, които през лятото идват на море и ще имат възможност да видят и нещо по-различно и интересно.

На 2 февруари в цял свят се отбелязва Световният ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна още като Рамсарска конвенция. В момента страните членки по Конвенцията са 160. България е осмата страна, която я подписва още през далечната 1974 г. Конвенцията цели да насърчи опазването и популяризирането на богатството на тези природни феномени и разумното използване на техните ресурси - водата, храната, биоразнообразието.

У нас съществуват 11 места със световно значение, които са в списъка на Рамсарската конвенция - местността Пода, езерата Атанасовско, Вая, Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийско, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато. Те са оазис на стотици видове птици, животни и растения.