Снимка: Дарик
Снимка: Дарик
България вече разполага с най-модерния център за наблюдение на риболовните кораби сред всички Черноморски държави. Внедрените нови технологии в доскоро морално остарелите системи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, осигуряват сериозно преимущество на инспекторите срещу нерегламентираните дейности в Черно море. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Агенцията, доц. д-р Галин Николов. Пред представители на сектора той отчете вече приключилите дейности за ъпгрейд на системите и оборудването на корабите за контрол с най-модерни системи за наблюдение.
 

ИАРА оборудва 90 кораба с модерни системи за контрол


„В момента имаме най-добрия център за наблюдение, така че спокойно можем да кажем, че в някои неща сме първи. И ще се постараем да остане така. Дейностите, заложени в проекта, вече сме ги постигнали. Контролът е няколко нива по-висок, сравнено с това, което беше преди. Оборудването, което имаме е и в полза на рибарите, защото ние не само ги контролираме, но и им помагаме“, коментира доц. д-р Галин Николов.

ИАРА изпълни проектът за „Модернизация, закупуване, инсталиране и разработване на компютърни технологии, включително компютърен хардуер и софтуер, система за наблюдение на риболовните кораби и компютърни мрежи, позволяващи събиране, управление, валидиране, анализ, управление на риска” в срок, каза още той.

Дейностите по него бяха осъществени по договор за безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Морско дело и рибарство“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство.
 

Налагат по-строги санкции на бракониерите


„Сега ни предстои надграждане за по-лесен достъп до базата данни. Ръчната работа отпада, всички е автоматизирано. Възможностите са впечатляващи. Излъчваме директно данните към ЕК. Това трябваше да бъде свършено преди десет години. Днес можем да кажем, че това е наш общ успех. Имаме и изнесен център за обучение. Всеки, които иска да научи нещо може да отиде там и да се обучи. Идеята да се покаже на рибарите как се работи. Това е втори в център – единият се намира във Варна, а вторият вече е в Бургас“, разясни още Николов.

Проектът е на обща стойност 1 258 000 лева. 90% от финансирането е от ЕС.