Бургазлии създадоха филм за първия европейски концлагер
Бургазлии създадоха филм за първия европейски концлагер / wikimapia.org
Бургазлии създадоха филм за първия европейски концлагер
70154
Бургазлии създадоха филм за първия европейски концлагер
  • Бургазлии създадоха филм за първия европейски концлагер

Филм за първия в Европа концентрационен лагер създадоха четирима бургазлии. Автор на документалната лента „Концлагерът Трикери” е областният председател на ВМРО Георги Дракалиев, оператор – Иво Вартанян, а преводач от гръцки език – Георги Петков. Дикторският глас зад кадър е на колегата от Дарик Бургас Красимир Калудов.

Филмът разказва за трагичната съдба на част от българите в района на Солун през юни 1913 година, след края на Балканската война, когато Османската империя е разгромена, но в района е останала българска войска, изнесла основната тежест на войната. Войници и обикновено население понасят ужасяващи страдания.

По официални данни 7000 българи (войници и цивилни) са качени на кораб за зловещия остров във Волоския залив, но подозренията са за много повече, тъй като по пътя те, начело с българския Солунски архиепископ Евлоги, били хвърляни в морето, за да се удавят. На Трикери е нямало кладенци, питейна вода, храна и каквато и да било медицинска помощ.

Според разкази на оцелели очевидци, отвреме-навреме е пристигал кораб, от който направо в морската вода били хвърляни чували с хляб. До момента официалната версия за ужаса в първия европейски концлагер е, че там са били заселени български военнопленници, пламнала е холера и голяма част от тях са измрели от болестта.

Пра- прадядото на автора, поп Георги от Енидже Вардар, е намерил своята смърт там. Текстът във филма е от книгите „Вартоломеевата нощ в Солун и героичната защита на българската дружина”, „Българският гарнизон в Солун през 1913 година” от генерал Велизар Лазаров и „Гробовете на Трикери” от чешкия журналист Владимир Сис.

Премиерата на филма в Бургас е тази вечер, от 18.00 часа, в зала "Георги Баев" в културен център Казиното, в Морската градина

Чуйте в звуковия файл интервюто с Георги Дракалиев