ВСС оспори възражението на Аршинков срещу доклада Сукнаров
ВСС оспори възражението на Аршинков срещу доклада Сукнаров / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Висшият съдебен съвет обнародва на официалната си страница отговор на депозираното от временно изпълняващия длъжността председател на Окръжния съд Красимир Аршинков възражение срещу доклада на комисията "Сукнаров".

На 24 страници Божидар Сукнаров, Галина Захарова и Капка Костова уточняват, че възраженията на Красимир Аршинков в цялост са неоснователни. Аршинков сам е допуснал подмяна на обективното съдържание на доклада на временната комисия на ВСС, със собствени изводи от прочетеното.

Въз основа на логически връзки между отделните констатации в оповестения на 28 януари доклад, Красимир Аршинков е направил субективни интерпретации на установени обективни факти от проверката в Окръжния съд в Благоевград, се казва в уточнението на висшите магистрати по повод възражението на съдебния шеф.

По същество Аршинков оспорва не конкретни фактически резултати от проверката на комисия "Сукнаров", а моделирани от самия него твърдения, които въобще не фигурират в доклада.

Необходимо е усъвършенстване на системата за разпределяне на делата в благоевградския съд,  с оглед постигане на действителна прозрачност и обективност. В уточнението на ВСС се посочва с категоричност, че 44 процента от делата, по които се е явявала в качеството на защитник съпругата на Красимир Аршинков - Михаела, са разглеждани от съдиите Румяна Бакалова, Емилия Топалова, Иванка Бикова и Росен Василев.

Във възражението си пред ВСС Аршинков твърди, че делата на съпругата му Михаела са били 104, съгласно изискана от него проверка от специалиста Марин Кошутов, а пък в доклада те са с 18 повече.

Утре членовете на Висшия съдебен съвет ще гласуват едиствената кандидатура за административен ръководител на Окръжния съд, тази на Красимир Аршинков. До този парадокс се стигна след като опонентът му Димитър Узунов-председател на съда в Сандански, се оттегли от конкурсната процедура преди десетина дни.

Веднага след уточнението, публикувано от ВСС, от Съюза на съдиите в България излязоха с нарочна декларация. Според ССБ широко разпространените публични съмнения за конфликт на интереси изискват промяна на модела на управление в благоевградския Окръжен съд, за да се преустанови уронването на престижа на съдебната власт.
"Това е единствената адекватна мярка за защита на авторитета на правосъдието, тъй като магистратите с административни и управленски функции разполагат с трайно установени практически възможности за влияние и въздействие върху правораздавателния процес и върху дейността на редовите магистрати, които често са невидими и трудно се поддават на обществен контрол. Репутацията на ръководителите на съдебната система трябва да бъда безупречна и всяко основателно съмнение за конфликт на интереси или влияние следва да бъде отстранено в кратки срокове", пишат още от ССБ.
Писмото завършва с думите: "Изправени сме пред поредната проверка на капацитета и отговорността на съдебната власт да се самоуправлява прозрачно и в обществен интерес."

Отговорът на ВСС и възражението на съдебния шеф Красимир Аршинков вижте по-долу

1. УТОЧНЕНИЕ

2. ВЪЗРАЖЕНИЕ