Андреевден ден е !
Андреевден ден е ! / netinfo
Днес православната църква отбелязва с празнична литургия деня на Свети Андрей Първозвани. Празникът се нарича първозван, понеже пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата.

Вярва се, че светецът е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл.

В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце. За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и вари в ново гърне жито, царевица, боб, леща и др.

На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите. На места от обредното ядене се раздава “за здраве” на съседите, а другаде е точно обратното¬ не се дава от него на външни хора, за да не се изнесе плодородието от дома.

Според православната църква св. ап. Андрей Първовенчани е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на ап. Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи-скитите. Разпнат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х , е известен в иконографията и средновековното изкуство като “Андреев кръст”. След падането на Византия скитите, сред които проповядва ап. Андрей, стават славяни, а той ¬ покровител на Русия.