"Недостигът на лекарства е нарастващ проблем в ЕС и САЩ в последните години. Този проблем се разгърна особено след пандемията от COVID-19, както и геополитическата ситуация. Причините за това са сложни и многопластови. ЕК ги свързва най-често с производствени проблеми, несъответстващи пазарни квоти и незаконна търговия". Това каза здравният министър проф. Христо Хинков по време на брифинг във връзка с липсващите лекарства на пазара. 

По думите му не без значение е и геополитическото измерение на този недостиг. 

"За всички е ясна и зависимостта на ЕС от производствени суровини, които най-често се доставят от Индия и Китай", каза той. 

Хинков обяви, че за да се справим с проблема на национално ниво са били приети промени в Закона за лекарствените продукти и създаването на система за проследяване и анализ на лекарствени продукти. 

Гражданите вече могат да подават сигнали за липсващи лекарства на специален имейл

"Само за три месеца настоящото ръководство на министерството е разгледало над 65 сигнала от граждани, лечебни заведения и медии относно недостиг на различни медикаменти", каза той. 

Министърът отбеляза, че екипът му е предложил различни варианти и решения за всеки отделен казус, като ускорена доставка след провеждане на разговор между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба. 

"Пренасочване на количества от други държави от ЕС, улеснена замяна на аналогови инсулини", уточни още той.

Проф. Илко Гетов, заместник -министър на здравеопазването каза, че нещата с физическата достъпност до лекарства не се подобрява