Умен чип блокира хроничната болка
Умен чип блокира хроничната болка / sxc.hu

Националният изследователски институт в Австралия създаде умен чип, който се бори с хроничната болка.

Десетимата изследователи, сред които експерти по биомедицина, електро- и механо-инженери, компютърни специалисти и експерти в областта на текстилната технология, работили по устройството през последните няколко години.

Ръководителят на проекта д-р Джон Паркър съобщи, че и преди са били създавани устройства, които се имплантират за блокиране на болката, но те били с размер приблизително колкото на клечка кибрит, докато новият имплант е с големината на главата на кибритена клечка. Малкият му размер подобрява надеждността му и позволява да бъде имплантиран по-близо до гръбначния стълб.

Новото устройство се състои от два умни чипа. То е прикрепено към контейнер, широк 1,22 мм от полимерен материал с интегрирани електрически жици. След това устройството се имплантира в засегнатия нерв или на друго място в тялото. То се управлява от вътрешен компютърен процесор, захранван от батерия с размерите на СИМ карта, която може да се презарежда безжично. Поради това не са необходими външни жици или устройства, пише БГНЕС.

Чипът наблюдава свойствата на нервите, пренасящи сигналите за болка до мозъка, и може да блокира нежеланите сигнали за болка с електрически импулси до 10 волта. Тъй като сигналите вече не достигат до мозъка, усещането за болка е малко или никакво. Учените смятат, че устройството може да се използва не само за лечение на хронични болки в гръбнака или болки в краката, а също за блокиране на болка, причинена от увреждане на нерв или при мигрена. То има също така потенциал да помогне за контролирането на епилептичните припадъци и треперенето, причинено от болестта на Паркинсон.