Microsoft още е монополист на пазара
Microsoft още е монополист на пазара / netinfo

6 американски щата настояват за засилване на антимонополните санкции срещу „Майкрософт“

Шест американски щата смятат, че условията на световното споразумение, което бе постигнато след процес срещу „Microsoft Corp.“ през 2001 г., не са довели до подобряване на положението за конкуренцията на пазара за компютърно програмно осигуряване.

Агенция „Блуумбърг“ съобщи, че Калифорния и още 5 щата са сезирали федералния съдия Колийн Коулър-Коутли, водеща делото срещу „Майкрософт“, че компанията не е взела достатъчно мерки за засилване на конкуренцията или за намаляване на монополното си положение на пазара. „Не изглежда вероятно пазарните позиции на „Майкрософт“ да са се разклатили“, се казва в изявление на регулаторните органи на щата Калифорния, изпратено в четвъртък във федералния съд. В отговор на това изявление американското министерство на правосъдието и пет други щата (Ню Йорк, Луизиана, Мериленд, Охайо и Уискънсин) изпратиха до Федералния съд на САЩ обръщение, в което отбелязват, че съдебното споразумение, сключено през 2001 г. с „Майкрософт“, е открило възможности за нарастване на конкурентната борба на пазара за компютърно програмно осигуряване.

Министерството на правосъдието обръща внимание на няколко фактора. Увеличила се е конкуренцията на „ Microsoft Internet Explorer“ от страна на програмите „Firefox“ и „ Opera“ (на „ Mozilla“) и „Safari“ (на „ Apple“). Авторите на писмото обръщат внимание и на растящата популярност на „ iTunes“ на „ Apple“ и „Flash“ на „Adobe“ за доставка на мултимедийно съдържание. Като още едно свидетелство за подобряване на конкурентната ситуация може да се посочи решението на „ Dell“ и „Lenovo“ да инсталират на компютрите си освен „Windows“ и операционната система „ Linux“. Антимонополния съдебен процес спрямо „Майкрософт“ започна през 1998 г. През 2001 г. компанията постигна световно споразумение, което предвиждаше тя да предостави информация, която ще позволи на други компании да разработват конкурентни програмни продукти и да ги направят съвместими с „Windows“, която доминира на пазара на операционните системи. Обаче 9 от 18-те щата, които бяха ищци по делото за нарушаване на антимонополното законодателство от страна на компанията, не бяха съгласни с това решение и обжалваха.

През 2002 г. съдия Колийн Коулър-Коутли отхвърли исканията на тези щати. 8 от 9-те щата с изключение на Масачузетс се съгласиха със световното споразумение. През 2004 г. съдът отхвърли исканията на Масачузетс, като бе подписано още едно световно споразумение с „Майкрософт“. Новото решение на съда изискваше от компанията да предаде на останалите производители на програмно осигуряване свободата да развиват своите програмни приложения, които се конкурират с „ Microsoft Internet Explorer“ и „Windows Media Player“. От компанията се изискваше също да разкрие някои програмни кодове. Срокът на санкциите, наложени на „Майкрософт“ през 2001 г., изтича през ноември тази година, припомня БГНЕС. Някои положения, които се отнасят до лицензирането на продуктите на компанията, бе решено да се удължат до 2009 г. Ако се наложи, през есента на 2009 г. те могат да бъдат удължени с още 3 години.