Каква е ролята на облаците за глобалното затопляне?
Каква е ролята на облаците за глобалното затопляне? / ThinkStock/Getty Images

Последствията от глобалното затопляне могат да се окажат много по-големи, отколкото се предполага в сегашните прогнозни модели. Това е установил екип от учени от Университета „Йейл" и американската лаборатория „Лорънс Ливърмор".

Според тяхното изследване, в момента не се отчита достатъчно добре влиянието на облаците.

Звездни експлозии преди милиони години повлияли върху климата на Земята

Когато климатолозите се опитват да разберат колко ще се повиши температурата на повърхността на планетата заради удвояването на въглеродните емисии в атмосферата критичните предречени стойности са за увеличение с между 2,1 и 4 градуса по Целзий.
Тези модели обаче надценяват функцията на облаците да отразяват слънчевата светлина и да противодействат на затоплянето, гласят изводите в новото изследване.

„Открихме, че чувствителността на климата се повишава от 4 градуса по Целзий в обичайните модели до между 5 и 5,3 по Целзий в нашите версии", заяви ръководителката на екипа Айви Тан от „Йейл".

Въглеродните емисии са най-високи от 66 милиона години

Проблемът на повечето традиционни модели е, че отчитат по-голямо съдържание на лед в облаците, отколкото е реалното. Повече лед в облаците в затополяща се околна среда ще означава повече течност в тях, която да противодейства на глобалното затопляне.
„Повечето климатични модели преувеличават повишаването на отразителната функция на облаците при затопляща се атмосфера", допълва съавторът Марк Зелинка и допълва: „Така те систематично подценяват затоплянето в следствие на въглеродните емисии".

Изследователският екип още заявява, че сегашните открития потвърждават предишни теоретични прогнози.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

„Облаците няма да ни направят никаква услуга що се отнася до глобалното затопляне", заключава Зелинка.

Изследването е финансирано от НАСА и научния отдел на американския Департамент за енергия и е публикувано в престижния журнал „Наука".

Източник: БГНЕС