/ БТА
Украинските загуби от новите мерки на Европейския съюз (ЕС) във връзка с вноса на украинска земеделска продукция, които влизат в сила на 6 юни тази година, може да надвишат 300 млн. евро, предаде Укринформ.

Изявлението е на началничката на Комитета за европейска интеграция към Украинския агробизнес клуб Олександра Авраменко в интервю за Укринформ.

Миналата седмица представителите на държавите членки на ЕС приветстваха решението да се удължат до 5 юни 2025 г. спрените вносни мита и квоти върху украинския износ на земеделски продукти.

Същевременно в ЕС се предлага въвеждането на засилени мерки за защита с квоти, които могат да засегнат продукти като пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед.

Затова Европейската комисия (ЕК) ще въведе обратно митата върху вноса на гореспоменатите продукти, ако количеството внос надвиши средните обеми през втората половина на 2021 г. и целите 2022 и 2023 г. Допълнително ЕК ще засили наблюдението на украинския внос на зърно, най-вече пшеница.

„Решението все още трябва да бъде финализирано. За да влезе в сила, Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да го гласуват. Но най-вероятно това ще е последния вариант на регулацията и нито една от разпоредбите му няма да бъде преразгледана“, казва Авраменко.

Така от 6 юни 2024 г. ЕК ще може да въведе отново квоти на някои украински продукти, ако е нужно. Според информация на Укринформ това може да доведе до около 315 млн. евро загуби за Украйна.

„Бих искала да отбележа, че това не се отнася до загубите на селскостопанските компании, а до краткотрайните валутни приходи за икономиката на Украйна. С оглед на ограниченията за износ на пазарите на ЕС украинските производители ще трябва да търсят нови пазари за продажби, което ще доведе до по-скъпа логистика. Маржът на доставките също ще намалее", отбелязва Авраменко.

Като пример експертът споменава износът на птиче месо. Досега Украйна е изнасяла големи количества пилешко филе за ЕС. Ако защитните мерки бъдат въведени, украинските продажби на филе на европейския пазар ще бъдат ограничени, а износът на този продукт в същите количества на друг пазар е невъзможен.

„Докато се преориентират към други пазари, някои износители ще трябва да променят разнообразието на продукти за износ в полза на по-евтини опции“, обяснява Авраменко.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА