Джумхуриет
Джумхуриет / Guliver/Getty Images
Няколко журналисти от емблематичния турски вестник "Джумхуриет", силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул - процес, който поражда тревоги за свободата на пресата в Турция, съобщи АФП.
 
За защитниците на правата на човека това дело е показателно за подронването на свободите след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., последван от масови чистки.
 

Guliver/Getty Images


Общо 17 журналисти, ръководители и други настоящи и бивши сътрудници на създадения през 1924 г. в. "Джумхуриет" са обвинени в подпомагане на различни "въоръжени терористични организации" и са заплашени с до 43 години затвор.
 
Затвор за турски журналисти заради карикатури на пророка Мохамед

Но вестникът, който си е изградил солидна репутация, благодарение на редица гръмки новини, поставящи властта в неудобно положение, заявява, че това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната.
 
Някои от най-големите имена на турската журналистика ще се изправят пред съда - колумнистът Кадри Гюрсел, разследващият журналист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и главният редактор Мурат Сабунджу.
 

Guliver/Getty Images

Ердоган обвини световни медии в конспирация срещу Турция
 
Сред обвиняемите е и Джан Дюндар - бивш главен редактор на "Джумхуриет", който си навлече гнева на Ердоган, след като през 2014 г. публикува статия, описваща как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.
БТА