Министрите на външните работи на НАТО, които проведоха двудневна среща в Букурещ, осъдиха агресията на Русия срещу Украйна, потвърдиха подкрепата си за Молдова и решиха да укрепят Източния фланг, обобщава румънският вестник „Адевърул“. Новинарската телевизия Диджи 24 определя срещата като „историческа“.

Срещата на НАТО в Румъния: Помощ срещу руския натиск на всички фронтове

За втори път Румъния е домакин на събитие на високо равнище на НАТО след срещата на върха през 2008 г., припомнят медиите в Букурещ.

Срещата на министрите на външните работи от НАТО е първата след началото на войната срещу Украйна, която се организира в източен съюзник от Алианса. Румъния има най-дългата сухопътна граница с Украйна, припомнят медиите.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис подчерта, че дневният ред на срещата в Букурещ разглежда най-неотложните и актуални въпроси за НАТО и за колективната сигурност.

Румънските медии цитират декларацията, която министрите на външните работи от съюзническите и поканените държави приеха в края на първия ден от срещата. В декларацията министрите осъдиха агресивната война на Русия срещу Украйна, по-специално нападенията срещу населението и гражданската инфраструктура, многократните нарушения на международното хуманитарно право, както и "енергийния шантаж на Москва", съобщи румънският външен министър Богдан Ауреску.

20 страни от НАТО нямат оръжия за Украйна

"Министрите на външните работи потвърдиха подкрепата на НАТО за суверенитета, териториалната цялост, независимостта и евроатлантическите стремежи на Украйна, както и ангажимента на страните от НАТО да продължат и да засилят помощта си за Украйна в координация с всички съответни партньори, на първо място с ЕС. Министрите потвърдиха и ангажимента на НАТО да засили подкрепата си за Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, за да подкрепи целостта, устойчивостта, способностите и политическата независимост на тези държави", пише „Адевърул“, като цитира прессъобщение на румънското МВнР.

В текста на декларацията министрите подчертаха решимостта на НАТО да засили значително своята отбранителна и възпираща позиция и да продължи да развива пълния капацитет от сили и способности. Те изпратиха единодушно послание за солидарност, че всяко нападение срещу държава от НАТО ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор, пише вестникът.

В контекста на участието в срещата на Финландия и Швеция, които бяха поканени да се присъединят към Алианса, външните министри потвърдиха подкрепата си за политиката на отворени врати на НАТО и за решенията от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., отбелязва „Адевърул“.