/ iStock/Getty Images
Във Франция - една от страните, където всяка вечер се чуват ръкопляскания в знак на подкрепа за обгрижващия персонал, частни лица бързо взеха да предлагат на тези хора жилища, за да им спестят пътувания.

Примерът бе последван от специализирани сайтове като гиганта AirBnb, създал по молба на френската държава специална платформа - "Appartsolidaire". А в Унгария страницата на "Будапещенската AirBnb-общност за здравните служители" наброява вече 1200 абонати.

МЗ стартира DMS номер за подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19

В Рим, Лондон и другаде шофьорите на таксита не остават назад и возят медиците без пари.

Откакто започна санитарната криза, навсякъде в Европа виждаме прояви на солидарност - било колективна, под патронажа на правителствата или на благотворителни сдружения, било на лични начала.

Доброто го има: Вълна от съпричастност в подкрепа на борбата с коронавируса в Стара Загора

Някои помагат на свой възрастен съсед в пазаруването или гледат децата на друг, който ходи на работа. Продавач на зеленчуци в Рим раздава безплатно хляб. Негов сънародник обущар обяснява във Фейстайм как да си направим маски.

Много ресторанти също се присъединиха, доставяйки на тези звена от предната линия топла храна или сандвичи. Преди да затвори врати заради епидемията, тайландски ресторант от Белфаст използва всичките си провизии, за да сготви храна за Кралската болница "Виктория".

Варшавското кулинарно училище за деца "Малкият шеф" пък раздава всеки ден по 50 литра супа на възрастни, бедни или болни хора, готви и храна за медици от спешната помощ, използвайки получени дарения, разказва нейният пиар Ига Пьотрушинска.

Стартира кампания за набиране на средства "За героите в бяло"

Други гледат да зарадват със специални жестове "обикновените" си клиенти. Михал Пирошик, собственик на ресторант в Мартин, Северна Словакия, придружава доставяната храна за вкъщи с по някоя книга от огромната библиотека на заведението. Решил е да жертва към хиляда тома за целта. "Защо са ни всички тези книги, щом тъй и тъй сме затворили?", казва той в едно интервю.

В Европа учители по йога и треньори по гимнастика качват в интернет видеоуроци, артисти пък четат книжки за деца по Инстаграм (докато родителите си поемат дъх). Всеки представя таланта си в пособия онлайн. Във Великобритания над един милион души членуват в 1000 групи за взаимопомощ във Фейсбук, посочи говорител на социалната мрежа.
БТА