/ IStock
Американското управление за контрол на храните и лекарствата даде официалното си одобрение за лечение на пациенти с Ковид-19 с препарата ремдесивир, предадоха световните агенции.

Те цитират информация на фирмата-производител на препарата - "Джилийд сайънсис", който го пусна с търговското наименование "Veklury".

"Полученото извънредно разрешение от страна на регулатора за прилагането на Veklury за лечението на Ковид -19 се явява първият и единствен одобрен препарат в САЩ в борбата срещу новия коронавирус.Това лекарство е широко достъпно във всички болници на страната", се казва в съобщението на компанията за медиите.



От "Джилийд сайънсис" уточниха, че препаратът трябва да се изписва на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация.

По-рано Световната здравна организация публикува междинните резултати от кличничното изследване "Солидарност", което свидетелстваше за това, че препаратите ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон не дават почти никакви резултати за лечението на Ковид-19 в болнични условия от гледна точка на понижаването на смъртността.

Производителите на ремдесивир от своя страна твърдяха, че използването на препарата при пациенти с новия коронавирус съкращава периода на оздравяването им с 4 дни.

САЩ, Япония, Република Корея, Индия, Израел, Великобритания и Русия одобриха използването на ремдесивир за лечението на болни от коронавируса, припомнят агенциите.
БТА