/ iStock
Ще могат да се експлоатират около един милиард кубически метра годишно
Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно море ще бъде добит в средата на тази година, като следва да се експлоатират около един милиард кубически метра годишно, което представлява 10 процента от годишното потребление на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Първият газ от Черно море ще бъде добит от компанията „Блек Сий Ойл енд Газ“ (Black Sea Oil and Gas) в средата на тази година и тогава ще разполагаме с допълнителен милиард кубически метра годишно. (...) В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 г., заяви румънският премиер в предаване на обществената телевизия ТеВеРе 1 (TVR1). Чука коментира, че Румъния има късмет, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер отбеляза, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността, все още е необходимо допълнително количество от около 20 процента от годишното потребление, от които 10 процента ще бъдат осигурени от експлоатацията на компанията Black Sea Oil and Gas.

Чука съобщи, че в петък ще се проведат разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечнения газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция.

Във връзка с електроенергията Николае Чука подчерта, че се имат предвид програмите на Европейския съюз за възобновяема енергия, както и че се полагат усилия за пускане в експлоатация на електроцентралата в Йернут, на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и малки ядрени реактори.

Във връзка със закона за офшорните залежи премиерът увери, че той ще бъде одобрен в кратък срок и ще бъде изпратен на държавния глава за обнародване.
БТА