Високопоставен представител на здравните власти на китайската столица Пекин беше уволнен в момент, когато сянката на потенциален локдаун надвисва над Пекин, предаде Франс прес, като цитира агенция Синхуа.

От няколко месеца в Китай се отбелязва ново увеличение на броя на случаите, което засяга няколко региона в страната. В Пекин има над 1600 положителни случая от април насам, което доведе до въвеждането на множество ограничения за 22-милионното население на китайската столица. Много от тях са задължени да работят от дома си, част от градския транспорт беше спрян и в много квартали бяха затворени магазините, които не продават стоки от първа необходимост.  На жилищата, където бъдат отбелязани положителни случаи, се налага карантина.

СЗО одобри за спешна употреба китайската ваксина срещу COVID-19 „Ковидеция“

На този фон беше уволнен високопоставеният представител на здравните власти Ю Люмин. Той е обект на разследване за "тежки нарушения на дисциплината и закона", уточнява "Синхуа".

Подобна формулировка обикновено се използва за обвинения в корупция, отбелязва АФП.  Заместник-кметът на Пекин Ван Хун също представи оставката си, съобщи официалният вестник на местните власти, без да уточни причината.

В Китай политически лидери често биват уволнявани, ако не успеят да попречат на разпространението на епидемията. В най-големия китайски град Шанхай понякога хаотичният локдаун предизвиква и въпроси за бъдещето на местния лидер на Китайската комунистическа партия Ли Цян.

EMA: Само 50% от европейците са напълно ваксинирани срещу COVID и са получили бустер

Китай е последната голяма икономика, която остава изолирана от останалата част от света поради наложените антиковидни ограничения. Страната живееше почти нормално от 2020 г. насам благодарение на стратегията си за "нулев COVID", включваща на първо място масови тестове, налагане на карантина на заразените и въвеждането на локдауни при появата на първите няколко случая.
БТА