/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли" в САЩ са установили, че метеорити от астероидния пояс съдържат сложни органични съединения и вода, съобщи Лента.
 
По мнението на учените, откритието свидетелства, че паднали на Земята космически тела са могли да играят важна роля за появата на живот на нашата планета.

Нови разкрития за извънземен камък, открит в Египет (СНИМКА)
 
За целите на проучването е изследван химичният състав на малките кристали каменна сол във вътрешността на метеоритите. Тези кристали са с различен цвят, който им придават примесите на неорганични и органични съединения. Въпросните космически тела са на 4,5 милиарда години и произходът им вероятно е свързан с планетата джудже Церера и астероида Хеба, които са разположени в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Три мистериозни места в света, за които няма обяснение (ВИДЕО)
 
Рентгенови снимки на минералите показват, че във вътрешността на кристалите има воден разтвор с голямо съдържание на сол. В състава му има различни органични молекули, включително аминокиселини, техни предшественички и други вещества.

Изненада за учените: Натъкнаха се на свръхмасивна черна дупка от зората на Вселената
 
Открити били също ароматни, кетонови и имидазолови съединения, които на Земята имат важни биологични функции.

Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена
 
Според учените откритието им показва, че примитивен живот, свързан с микроорганизми, може да е съществувал и на други места в Слънчевата система и да е бил пренесен между планетите посредством късове от астероиди или планетоиди.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на МКС
БТА