В центъра на всяка галактика, включително в Млечния път, има супермасивна черна дупка. Гравитацията на тези черни дупки е толкова силна, че дори светлината не може да се отскубне от тях.
В центъра на всяка галактика, включително в Млечния път, има супермасивна черна дупка. Гравитацията на тези черни дупки е толкова силна, че дори светлината не може да се отскубне от тях. / ThinkStock/Getty Images
Най-старата и отдалечена черна дупка, наблюдавана някога, 800 пъти по-голяма по размери от Слънцето, разкрива на учените изненади от зората на Вселената, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Учени наблюдаваха най-мощния в историята взрив в Космоса

Астрономите откриха, че черната дупка, намираща се в центъра на силно осветен небесен обект, наречен квазар, е на около 13,1 милиарда светлинни години от Земята. Според учените, квазарът датира от около 690 милиона години след Големия взрив, който създал Вселената. Тогава космосът е бил само на 5% от настоящата си възраст.
Стивън Хокинг: Черната дупка не е капан, а врата към друга вселена

"Така, ако Вселената беше 50-годишна личност, ние виждаме снимка на този човек, когато е бил на 2-2,5 години", каза астрономът Едуардо Банадос от института за наука "Карнеги" във Вашингтон.

Млечният път е бил смъртоносен за извънземни цивилизации

Новооткритият квазар J1342+0928 съществувал по време на фундаментална промяна в ранните години на Вселената, когато тя е преминавала от "тъмните си години" към възникването на първите звезди.

Астрономи откриха най-близката до Земята двойна черна дупка

Откриването на свръхмасивна черна дупка, съществувала толкова отдавна в историята на Вселената, изненадва учените. То подлага под въпрос настоящите схващания за формирането на тези обекти.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА