Астрономи наблюдаваха събудена черна дупка
Астрономи наблюдаваха събудена черна дупка / ThinkStock/Getty Images

За пръв път бе наблюдавано "събуждане" на черна дупка от съня й, оповестиха учени под ръководството на Мегън Аргоу от центъра по астрофизика "Джодрел банк" във Великобритания, цитирани от ДПА.

Черната дупка е тип звезда, която е толкова тежка, че вместо да излъчва светлина, поглъща не само нея, но и всичко, което е привлечено от гравитацията й.

Астрономи откриха пет свръхмасивни черни дупки

Наблюдаваната от британските учени черна дупка увеличи стотици пъти размерите си само за няколко месеца, хвърляйки за пръв път светлина върху активността на т.нар. супермасивни черни дупки.

Огромна черна дупка оспорва теорията за растежа на черните дупки

Екипът ще представи резултатите от наблюденията си на годишната национална конференция по астрономия на Британското кралско астрономическо дружество в Ландидно, Уелс.

Астрономи откриха 11 галактики „бегълци"

Обектът се намира на разстояние около 42 милиона светлинни години в галактиката NGC 660 в съзвездието Риби. Определен е като свръхмасивен, тъй като масата му се равнява на тази на 20 милиона слънца.

Обикновено свръхмасивните черни дупки, за които се смята, че са в центъра на големи галактики, сред които Млечният път, са в спящ режим и са откривани главно чрез голямата им гравитация. Единствено когато погълне голямо количество материя, черната дупка става активна. В този процес се освобождава толкова много енергия, че материята е ярко осветена, преди да изчезне в черната дупка. Част от материята е изхвърлена под формата на снопове светлина в космоса.

Заснеха феномен, предсказан от Айнщайн преди 100 години

Наблюдаваната с радиотелескопи галактика NGC 660 внезапно станала стотици пъти по-ярка през 2012 г. Астрономите под ръководството на Аргоу анализирали архивни снимки на NGC 660 и свързали няколко радиотелескопа във Великобритания, Китай и РЮА във виртуален гигантски радиотелескоп, за да изследват по-прецизно активността й.

Източник: БТА