В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта необходимостта от засилване на комуникацията за присъединяването на Турция към ЕС.

Мишел се обади на Ердоган в сряда, за да го поздрави за победата при преизбирането му, съобщиха от президентската дирекция за комуникации.
Двамата лидери са обсъдили редица въпроси, включително регионалното развитие и присъединяването на Турция към ЕС, като Ердоган е отбелязал, че е необходимо да се активизират контактите на всички нива, с положителна и конкретна програма, съобщи вестник „Сабах“.

Ердоган каза също, че справедливото отношение и подкрепата за пълноправното членство на Турция в ЕС ще открият нови хоризонти във връзките на Анкара с Брюксел.

За трети мандат: Ердоган положи клетва като президент на Турция

В телефонния разговор са били обсъдени също актуализирането на митническия съюз, визовата либерализация, управлението на миграцията и усилията за борба с тероризма.

Турция има най-дългата история със Съюза и най-продължителния процес на преговори. Страната подписва споразумение за асоцииране с Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1964 г., което обикновено се разглежда като първа стъпка към евентуалното й превръщане в кандидат за членство. Въпреки това, подавайки молба за официална кандидатура през 1987 г., Турция трябваше да изчака до 1999 г., за да получи статут на страна кандидат. За началото на преговорите обаче Турция трябваше да чака още шест години - до 2005 г., което е уникално дълъг процес в сравнение с другите кандидати.

Процесът на присъединяване изглежда в застой през последните години, особено поради няколко спора, включително напрежението в Източното Средиземноморие с Гърция, ролята на Турция в Сирия и мигрантската криза.

Освен по-нататъшно сътрудничество по въпросите на миграцията и актуализиране на изявлението от 18 март (относно задълбочаването на отношенията между ЕС и Турция, и на решаването на миграционната криза – бел.ред.), Анкара очаква модернизиране на митническия съюз между ЕС и Турция от 1995 г. и по-голям акцент върху кандидатурата на Турция за членство в ЕС.

Турските официални лица често призовават ЕС да премахне политическите пречки пред членството.
БГНЕС