В разговор с украинския си колега президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи създаването на международна комисия, която да разследва разрушаването на язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна, съобщиха от президентския офис.

Москва и Киев си размениха обвинения за разрушаването на хидроенергийния язовир "Каховка", който се отвори и наводни близките селища след взрив.

По време на разговора беше предложено на украинския президент Володимир Зеленски създаването на международна комисия, която да разследва разрушаването на язовира и да включва експерти от двете страни, ООН и международната общност, съобщиха от канцеларията на президента Ердоган, цитирани от АФП.

Зеленски: Разрушаването на „Нова Каховка“ няма да засегне плановете ни за контраофанзива

Язовирът "Каховка" се намираше на река Днепър, която захранва резервоар, осигуряващ вода за охлаждане на окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие", най-голямата в Европа, на около 150 км нагоре по течението.

След взривяването на язовира водата се изля в Днепър и принуди хиляди хора да се преместят, за да се спасят от наводнението. Украйна и международни организации алармираха за екологични последици.
БГНЕС