С тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва за трети мандат като държавен глава.

Ердоган: Цяла Турция е победител на президентските избори

Ердоган получи документа, удостоверяващ победата му на втория кръг на президентските избори на 28 май, от временния председател на парламента Девлет Бахчели.

На инаугурацията са поканени представители на 78 държави, сред които над 20 държавни глави. На церемонията за високопоставените гости на турския президент ще присъства и българският му колега Румен Радев.

Освен Радев сред държавните глави, поканени на встъпването в длъжност на турския президент, са президентът на Азербайджан Илхам Алиев, на Венецуела Николас Мадуро, на Косово Вьоса Османи, на Северна Македония Стево Пендаровски и др.

Сред правителствените ръководители за гости на церемонията са поканени премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Армения Никол Пашинян.

Ще присъстват също генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев и генералният секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Хусеин Ибрахим Таха.

След полагането на клетва Ердоган ще положи венец в мавзолея на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, след което ще се отправи към президентския дворец "Бештепе", където ще участва в церемония с гостите на инаугурацията.
Петър Къдрев/БТА