СЗО обяви високо ниво на опасност в Мексико заради свинския грип
СЗО обяви високо ниво на опасност в Мексико заради свинския грип / снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) предупреди страните по света да следят внимателно за евентуалната поява на огнища на свински грип, след като генералният директор на организацията Маргарет Чан обяви, че разпространението на опасната болест в Мексико и Съединените щати представлява опасност за здравето на хората извън двете държави, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

Чан призова всички държави да следят по-внимателно за появата на случаи на необичайни заболявания, наподобяващи грип или остра пневмония. Междувременно стана ясно, че сред няколко десетки болни ученици в Ню Йорк има заразени с вируса на свинския грип. Изследванията разкриват, че заразата може да се разпространява и от човек на човек, а не само от животно на човек, предаде ДПА.

 

Мексиканският президент Фелипе Калдерон издаде указ, с който предоставя извънредни правомощия на правителството, които му позволяват да прави изследвания на хора, заразени с опасния свински грип и да ги поставя под карантина, за да предотврати задълбочаването на кризата, съобщи Ройтерс.

       

Училищата и музеите в мексиканската столица вече затвориха врати, а спортните и културните събития бяха отменени заради епидемията от болестта, която отне живота на 68 души в Мексико и се разпространи на север в Съединените щати. Смята се, че 1300 са заразените.

 

Указът на Калдерон, публикуван в мексиканския държавен вестник, дава право на властта да поставя хора под карантина, да влиза в домовете и работните места и да регулира въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да спре разпространението на вируса, който предизвика паника в над 20-милионния град.

 

В събота повечето жители на град Мексико си останаха вкъщи, детските партита бяха отменени, баровете затворени, а много от минувачите по улиците носеха предпазни хирургически маски.

 

Вирусът на мексиканския свински грип е от същата група като испанския грип, известен още като испанската болест, от който починаха близо 50 милиона души през 1918-1919 г., заяви по телевизия Би Би Си водещият британски вирусолог професор Джоунс. Става дума за същата група вируси H1N1. Има всички основания за тревога, предупреди той. Както и при испанска

СЗО обяви високо ниво на опасност в Мексико заради свинския грип
netinfo
та грипна епидемия мексиканският свински грип поразява на първо място млади мъже до 45 г.

 

Мексико разполага с резерви от 450 милиона долара за борба срещу свинския грип, доказано виновен за смъртта на 20 души от общо 81 починали, обяви мексиканското министерство на финансите в комюнике, цитирано от АФП. Благодарение на тези резерви, министерството ще гарантира доставката и правилното използване на ресурсите за борба със заболяването, се посочва в комюникето. Финансирането ще е главно за епидемиологично наблюдение, медицински грижи, доставка на материали и изследователско-развойна дейност, уточнява министерството. Общо 1324 болни са поставени под медицинско наблюдение в страната. Случаи на свински грип, за щастие без смъртен изход, са отбелязани в САЩ и във Великобритания (Лондон).

 

Освен Мексико и САЩ здравните власти в редица страни като Перу, Чили и Коста Рика задействаха плановете си за санитарно наблюдение. В Канада не е отбелязан нито един случай, но канадският министър на здравеопазването Леона Аглукак призова сънародниците си да бъдат много внимателни, за да се избегне разпространението на епидемията.

 

Франция създаде кризисен щаб, който да следи развитието на санитарната обстановка в Мексико. Париж вече уточни, че Франция не внася живи прасета, нито свинско месо от Мексико. Колкото до ваксина за болестта, такава има за прасетата. Отговорът за човека е и да, и не. Според мексиканските власти, които се позовават на СЗО, ваксината отговаря на предишен щам на вируса и това я прави по-малко ефикасна.

 

Производството на ваксина е възможно, тъй като вирусът е идентифициран, но за това е необходимо известно време, отбелязва СЗО. Докато това стане, според СЗО Тамифлу (Tamiflu), лекарство на базата на препарата оселтамивир, използвано срещу птичия грип, е ефикасно за този вирус. Освен Тамифлу американските власти препоръчват Реленца (Relenza). Двете ваксини са се оказали ефикасни при досега появили се случаи на свинска треска. Не е ясно дали могат да въздействат върху открития нов щам. Ваксината срещу сезонния грип при хората не пази от свинския грип.

 

Свинският грип е респираторна болест при прасетата, причинявана от грипен вирус тип А, която може да се разпространява бързо. Според СЗО свинският грип определено има пандемичен потенциал т.е. вирусът може да зарази хора, може да се предава от човек на човек и хората нямат естествен имунитет. Според френското министерство на земеделието грипът със свински произход в Мексико не се предава при консумация на месо, а по въздушен път, от човек на човек. Термичната обработка – печене, варене (температура от 71 градуса по Целзий във вътрешността) унищожава вируси и бактерии, уточнява Центърът за контрол на болестите (CDC) на САЩ. Както при хората, така и при прасетата вирусите на грипа непрекъснато се променят. Прасетата имат в дихателните си пътища рецептори, чувствителни към вируса на свинската, човешката и птичата инфлуенца. Прасетата са благоприятна среда, която улеснява появата на нови грипни вируси чрез генетично прекомбиниране в случай на едновременни запази. Според СЗО вирусът на свинския грип, убил повече от 20 души в Мексико, е идентифициран като A/H1N1 и може да се предава от човек на човек.