Швеция приветства „новата ера за ЕС
Швеция приветства „новата ера за ЕС / снимка: DarikNews

Шведското председателство на Европейския съюз приветства "новата ера", която започва за ЕС с днешното влизане в сила на Лисабонския договор, предаде Франс прес.

"Днес се открива нова ера за сътрудничеството в ЕС. С Лисабонския договор, влизащ в сила днес, Европейският съюз вече разполага със средства, които му позволяват да се изправи пред нови предизвикателства", отбелязва в комюнике шведският премиер Фредрик Рейнфелд.

Благодарение на този договор, изразява увереност Рейнфелд, "гражданите на ЕС имат съюз, който може да удовлетвори стремежите на 27-те държави членки за прозрачност, демокрация и ефикасност." Той припомня за създаването на два нови поста - постоянен председател на Европейския съвет и де факто външен министър на блока, които ще позволят на ЕС по-ефикасно и лесно да говори с външния свят.

В отделно послание шведският министър на външните работи Карл Билд пише, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън "ще бъде говорителят на Европейския съюз в международните организации, двустранните отношения и международните срещи на върха, тя ще се нагърби с отговорността във всички сфери на външната политика на ЕС ".

В същото време шведският дипломат предупреждава, че според него би било грешка баронеса Аштън да бъде определяна като външен министър на съюза, защото "политиката, водена към трета страна (извън ЕС) или в рамките на международното сътрудничество ще продължи да бъде резултат от огромен процес на координация между 27-те страни членки". Карл Билд подчертава, че решенията в областта на външната политика няма да се взимат с мнозинство, а с единодушие, както бе и досега.

"Лисабонският договор поставя гражданите в центъра на Европейския проект. Радвам се, че вече разполагаме с подходящите институции, за да може да действаме", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от БТА, по случая влизането на договора в сила.

Европейската комисия е убедена, че Лисабонският договор осигурява значителни нови ползи за гражданите на Европейския съюз и ще позволи да се уреди в обозримо бъдеще дебатът по европейските институции. Договорът ще даде възможност на Европейския съюз да се съсредоточи върху управление на бързото излизане от финансовата и икономическа криза, ще даде сила на стратегията за екологичен икономически растеж, отбеляза на свой ред в специална декларация Европейската комисия.