/ IStock
Руската централна банка обяви, че ограничава тегленията от банкови сметки, деноминирани в долари, до 10 000 долара и че ако хората искат да изтеглят повече пари, ще трябва да го направят в бързо обезценяващи се рубли по преобладаващия пазарен курс.

Ограниченията на парите в брой бяха наложени, след като западните финансови и икономически санкции лишиха централната банка от достъп до по-голямата част от валутните ѝ резерви и отрязаха банките от международната платежна система. Чуждестранните компании масово напускат Русия, като за броени дни обърнаха три десетилетия на икономическа интеграция, а най-новите компании, които се оттеглиха, са McDonalds, Pizza Hut и Starbucks.

Мярката на практика експроприира спестителите - в сряда банките в Москва обявяваха курсове за закупуване на долари срещу рубли от 150 до 175 рубли, което означава, че хората, които се опитват да продадат рубли, ще получат два пъти по-малко за парите си, отколкото биха получили преди президентът Владимир Путин да нареди на руските войски да нахлуят в Украйна.

Това също така означава, че официалният обменен курс на централната банка от 105,81 рубли за долар е до голяма степен безсмислен - ехо от съветската епоха, когато централно планираната икономика изпитваше хроничен недостиг на твърда валута и имаше процъфтяващ черен пазар.

В своя та препоръка централната банка заяви, че 90% от хората с доларови депозити имат салда под 10 000 долара, което означава, че те няма да бъдат засегнати от ограничението за теглене. Мярката ще остане в сила до 9 септември. 
БГНЕС