Русия обяви, че изтегля войските си, Грузия отрича
Русия обяви, че изтегля войските си, Грузия отрича / netinfo

Русия започна да изтегля силите си от конфликтната зона с Грузия, заяви заместник-началникът на генералния щаб на руската армия генерал Анатолий Ноговицин, цитиран от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

"Днес, съгласно мирния план, започна оттеглянето на руските мироопазващи войски и подкрепления. Русия достойно завърши операцията по пресичане на агресията на Грузия към Южна Осетия и по заповед на върховния главнокомандващ я приключва", заяви Ноговицин на брифинг. Той отбеляза, че руските сили напускат Гори, стратегически грузински град на 90 км западно от столицата Тбилиси.

Руският генерал акцентира, че става въпрос не за "изтегляне", а за "оттегляне". "Надявам се всички вие знаете тази формулировка. Именно за това ставаше въпрос в телефонния разговор между президента на Руската федерация и Франция", добави той.

Руските сили са отворили път, свързващ Тбилиси с Гори и това е вероятно първият знак за обещаното изтегляне на руските войски, предаде ДПА. Кореспондент на агенцията съобщава, че дипломатически и лични автомобили минават през руски пропускателен пункт на магистралата Изток-Запад на 40 км от столицата. Коли с връщащи се бежанци са претърсвани от руските войници.

Изявлението на руския генерал идва в момент на неяснота дали Русия изпълнява обещанието на президента Дмитрий Медведев да започне изтеглянето днес. По-рано през деня руските сили около град Гори не дадоха никакъв признак, че ще се изтеглят и дори изглежда укрепваха позициите си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия обвини Грузия, че не е спазила споразумението за размяна на военопленници, но Тбилиси отрече да има такава сделка, предаде Ройтерс. Подполковник Андрей Бобрун, говорител на севернокавказкия военен район на Русия каза, че Москва е искала да предаде 14 грузински войници срещу петима руски войници в размяна.

Русия не изтегля войските си от Грузия, противно на твърдения на руското военно командване, заяви секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая, цитиран от Франс прес. Според него руснаците са създали десетки контролно-пропускателни пунктове по пътя между Кашури, в центъра на Грузия, и село Игоети на 30 км от Тбилиси.

Кореспонденти на АФП установиха, че руските войски остават на позициите си на няколко места в Западна Грузия и в Гори, близо до сепаратистката област Южна Осетия.

Грузинското вътрешно министерство обвини руснаците, че унищожават боеприпаси и въоръжение във военната база Сенаки (Западна Грузия), която е окупирана от руската армия.

Броят на цивилните, убити при боевете в грузинската сепаратистка република Южна Осетия, са десетки, а не хиляди, както твърдят руските и южноосетинските власти, съобщи правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитирана от Франс прес. Оценката е приблизителна и се основава на данни от болниците и свидетелства на очевидци от най-засегнатите райони на конфликта, посочиха от организацията. Русия твърди, че убитите в Южна Осетия са 1600 души, докато южноосетинските власти твърдят че жертвите са повече от 2000. При посещението си в столицата на Северна Осетия председателят на Международния комитет на Червения кръст Якоб Келенбергер е установил, че хората, избягали от конфликта, започват да се връщат в Южна Осетия, каза за АФП говорителка на организацията. Около 158 600 души са били прогонени от домовете си от сраженията в Грузия според Върховния комисариат на ООН за бежанците.

В сепаратистката република Абхазия е отменено военното положение, действащо от 11 август, съобщи ИТАР-ТАСС. Указ за това е подписан от президента на непризнатата република Сергей Багапш. В указа се казва, че военното положение се отменя във връзка с "отблъскването на въоръжената агресия на Грузия срещу република Южна Осетия и успешното приключване на операцията по освобождаване на горната част на Кодорското дефиле от окупацията на грузинските въоръжени сили". Същевременно в Южна Осетия президентът Едуард Кокойти въведе извънредно положение.