Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Рядко срещаната в Китай комбинация от рекордни валежи, горещи вълни и торнадо, която удари Гуанджоу тази седмица, принуди милиони да напуснат домовете си, нанесе щети на имоти и наводни земеделски земи, предаде Ройтерс.

В Южен Китай се окачват проливни дъждове, които ще продължат до вторник, съобщи в петък китайска държавна телевизия и добави, че няма да има скорошно нормализиране на времето за обширния и гъсто населен регион, наводнен от проливни дъждове през изминалата седмица.

Властите издаваха предупреждения за "екстремни метеорологични явления" още през април, преди началото на дъждовния сезон при прехода от пролетта към лятото. Наводненията са често явление в Китай, но напоследък страната е още по-уязвима поради обезлесяването, пресушаването на мочурища и строежа на язовири, използвани за производство на електроенергия и напояване. Властите обвиняват за екстремните метеорологични явления климатичните промени. 

"Климатичните промени вече са причинили сериозни неблагоприятни въздействия върху естествената еко система на Китай и продължават да влияят на икономиката и обществото", заяви правителството в националната си стратегия за справяне с климатичните изменения, която бе публикувана в понеделник.

В четвъртък торнадо засегна някои райони на Гуанджоу по време на силна дъждовна буря, съобщи местна медия, прекъсвайки електрозахранването на над 5 400 потребители в обширния южен град. Местна медия съобщи за опасни нива на водата и големи вълни в река Чжуцзян (Перлената река), което принуди централното правителство да изпрати екипи за предотвратяване на наводнения. Във вторник наблюдателен пункт в града регистрира вълна с височина от 2,45 метра, най-високата от 20 години насам.

Метеорологичната станция в близост до провинция Фуцзян предупреди в четвъртък, че валежите ще продължат и през следващата седмица, което носи огромен риск от природни бедствия.  

Междувременно температурите в Централен и Северен Китай се очаква да достигнат до необичайно високи стойности през следващата седмица, над 40 градуса по Целзий. Необичайно горещото време вече е обхванало столицата на провинция Хънан Чжънчжоу, която миналото лято бе засегната от рекордни валежи и остана парализирана от опустошителни наводнения.
БТА