Реакции по света в отговор на антиислямския филм за пророка Мохамед
Реакции по света в отговор на антиислямския филм за пророка Мохамед / снимки: Reuters

Неколкостотин пакистански адвокати, които протестираха срещу антиислямския филм, създаден в САЩ, проникнаха през портал в район в столицата Исламабад, където се помещават американското посолство и още няколко чуждестранни мисии, предаде Асошиейтед прес. Полицията спря демонстрантите, преди те да достигнат американското посолство, което е укрепено с допълнителна висока ограда и е охранявано.

Протести, които прераснаха в насилие, имаше през последните три дни в Исламабад и други места в Пакистан срещу филма, който опетнява пророка Мохамед.

Стотици студенти в Източен Афганистан участваха в демонстрация срещу филма в университета Нангархар, предаде ДПА. Студентите скандираха антиамерикански лозунги и блокираха магистралата Кабул-Джалалабад за около час.

Френският лицей в Джакарта обяви, че затваря врати по нареждане на френското посолство, предаде Франс прес. Училището, в което се обучават над 500 души, няма да възобнови занятията в близко бъдеще.

САЩ временно затвориха консулството си в третия по големина индонезийски град - Медан, заради продължаващите протести срещу антиислямския филм, произведен в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Около 300 членове на панислямското движение "Хизбут Тахрир Индонезия" се събраха на митинг пред консулството на САЩ в Медан, административен център на провинция Северна Суматра. По-късно там протестираха и петдесетина мюсюлмански студенти. И двете групи настояваха Вашингтон да накаже тези, които са направили филма "Невинността на мюсюлманите".

Протестите в Медан продължават трети пореден ден. Те бяха мирни, но в понеделник в Джакарта протестиращи замеряха с камъни и запалителни бомби посолството на САЩ.

Около 300 души също протестираха в столицата на Шри Ланка, Коломбо, с лозунги и транспаранти, на които пишеше "Забранете антиислямския филм в целия свят. Америка трябва да се извини на мюсюлманите" и скандираха: "Обесете режисьора на филма".

Протестиращите стъпкаха и плюха по знамената на САЩ и Израел. Демонстрацията беше организирана от ислямистката "Шри Ланка Тауед Джамат". Неин говорител поиска Америка да забрани филма и заяви, че протестите ще продължат, докато филмът не бъде премахнат от сайта YouTube.

Реакции по света в отговор на антиислямския филм за пророка Мохамед
netinfo

Френските власти пък забраниха провеждането на демонстрация в Париж срещу американския антиислямски филм, това съобщи Франс прес. Призив за протестна демонстрация, която да се състои в събота, се разпространява в социалните мрежи.

В интервю за радио Ер Те Ел премиерът Жан-Марк Еро заяви, че е внесена заявка за демонстрация, но акцията ще бъде забранена. "Няма причина да позволим в страната ни да дойдат конфликти, които не засягат Франция", обясни той. "Ние сме република, която няма никакво намерение да се оставя да бъде сплашвана от когото и да е заради нейните ценности", добави премиерът.

Помолен да коментира публикуването в сатиричния седмичник "Шарли ебдо" на карикатури на пророка Мохамед, Жан Марк-Еро отбеляза: "Ние сме страна, в която свободата на словото е гарантирана, свободата на карикатурата - също". Сайтът на списанието е недостъпен, а страницата му във Facebook прелива от позитивни или негативни коментари за публикуваните карикатури на пророка, предава БТА.

През ноември 2011 г., след публикуването на специален брой, кръстен "Шериат ебдо", с "главен редактор" пророка Мохамед, офисите на списанието бяха опожарени, а сайтът му беше подложен на пиратски атаки, припомня агенцията.

Реакции по света в отговор на антиислямския филм за пророка Мохамед
netinfo

От своя страна властите в Киргизстан блокираха достъпа в интернет до филма "Невинността на мюсюлманите", възприет от мюсюлманите като обиден за пророка Мохамед и предизвикал протести и насилие по света.

Генералната прокуратура на Киргизстан е установила, че във филма има признаци на пропаганда за предизвикване на междурелигиозна вражда. Затова има основания да се забрани разпространяването на филма в интернет пространството на страната, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно Саудитска Арабия заплаши да блокира YouTube в кралството, ако сайтът не забрани местния достъп до филма, осмиващ пророка Мохамед. Това съобщи Ройтерс, като се позова на Саудитската агенция по печата. Според правителствено изявление държавният регулаторен орган е поискал от Google да блокира всички линкове към филма в YouTube и е заплашил, че ако искането не бъде изпълнено, регулаторът ще блокира изцяло достъпа до сайта в Саудитска Арабия.

Филмът все още можеше да се гледа в консервативното мюсюлманско кралство.

След кръвопролитните протести в няколко страни собственикът на YouTube - Google, блокира достъпа до филма в Египет, Либия, Индия и Индонезия. Компанията обаче отказа да изпълни искането на Белия дом филмът да бъде премахнат изцяло от сайта. В понеделник Обединените арабски емирства също съобщиха, че са блокирали достъпа до скандалния филм.