/ БТА
Украйна, енергийна сигурност, отбрана и киберсигурност, икономическа и демократична устойчивост. Това са петте теми, които са начело на политическия дневен ред на предстоящото председателство на Чешката република на Съвета на ЕС, както е подробно описано в проект за вътрешен документ, получен от EURACTIV. Това означава, че Прага, един от най-пламенните защитници на идеята за разширение на блока към Западните Балкани, не слага сред приоритетите си разрешаването на спора между България и Република Северна Македония.
 
Чехия ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли до края на годината. През този шестмесечен период Прага ще ръководи дипломатическата работа, която е от решаващо значение за оформянето на дневния ред на ЕС.
 
Чешката република подписа програма за трио председателство с напускащото френско председателство и след това шведско председателство. Въпреки това започналата през февруари руска агресия срещу Украйна означаваше, че Прага трябваше да приеме своите политически приоритети.
 
„Общата цел на чешкото председателство е да допринесе колкото е възможно повече за създаването на условия за сигурност и просперитет на ЕС в контекста на европейските ценности на свобода, социална справедливост, демокрация и върховенство на закона и отговорност за околната среда“, се казва в проектодокумента, който предстои да бъде публикуван на 15 юни.
 
Войната в Украйна
 
Не е изненадващо, че украинската криза се нарежда на първо място в чешкия политически дневен ред. Това включва както удряне на Русия с всички инструменти на ЕС, най-вече икономически санкции, така и предоставяне на политическа и военна подкрепа на Украйна.
 
Прага е решена да работи с Европейската комисия за преразпределяне на средства от ЕС в полза на държавите-членки, които са отворили вратите си за бежанци, като им помага да създадат необходимите структури за управление на хуманитарната криза.
 
Освен това „чешкото председателство ще работи в полза на постигането на консенсус относно предоставянето на статут на кандидат на Украйна“, продължава проектът.
 
След края на военните действия решаваща задача ще бъде следвоенното възстановяване на Украйна.
 
Енергийна сигурност
 
„ЕС не може да бъде жизнено зависим от държави, които пряко застрашават сигурността му и следователно трябва да прекъсне зависимостта си от руския газ, петрол и въглища. Чешкото председателство ще постави акцент върху въпросите на енергийната сигурност на ЕС, които в момента са по-належащи от енергийния преход“, се казва в текста.
 
Ускоряването на прилагането на програмата REPowerEU се разглежда като начин за диверсификация на енергийните източници чрез решаване на проблеми, свързани с логистиката, спестяването на енергия и енергийните източници с ниски емисии и възобновяеми източници.
 
Освен това чешкото председателство изрази готовност да работи по прилагането на регулирането на газовите резерви, например да работи за запълване на газовите хранилища преди зимата и да насърчава доброволните съвместни покупки за увеличаване на тежестта на ЕС при преговорите, какъвто беше случаят с ваксините срещу COVID.
 
„В същото време чешкото председателство ще работи за прилагането на подходяща комбинация от инструменти, които ще намалят негативното социално и икономическо въздействие от високите цени на енергията“, се казва в документа.
 
Отбрана и (кибер)сигурност
 
Прага се ангажира да засили капацитета на Европа за отбрана и сигурност, като си сътрудничи с извъневропейски партньори в контекста на НАТО и подкрепя изпълнението на Стратегическия компас, военната стратегия на ЕС за 2030 г.
 
По този въпрос Прага ще работи върху бързото развитие на хибридната кутия с инструменти, набор от доброволни инструменти за противодействие на хибридни заплахи като дезинформация, чужда намеса и смущения в киберпространството.
 
„Чешкото председателство ще обърне внимание на сътрудничеството и инвестициите за намаляване на технологичната зависимост, по-специално по отношение на новите и разрушителни технологии, и на гарантирането на устойчивостта на критичните вериги на стойност, необходими за тези технологии“, се посочва в проекта.
 
Ще се обърне внимание и на справянето с киберзаплахите, по-специално по отношение на киберсигурността на институциите на ЕС. Друг ключов момент е геополитическият контекст около космоса и нововъзникващите технологии, с предложението за космическа комуникационна система на ЕС.
 
Икономическа устойчивост
 
„Руската инвазия причини най-големите смущения на стоковите пазари през последния половин век. ЕС трябва драстично да намали зависимостта си от враждебни или нестабилни режими“, се подчертава в текста.
 
За чешкото правителство рецептата за укрепване на икономическата устойчивост включва целенасочена подкрепа за конкурентоспособността на стратегическите технологии за насърчаване на вътрешния капацитет и по-тесни търговски отношения с демократични държави като Нова Зеландия, Австралия и Чили.
 
Тези мерки са в съответствие със Закона за чиповете, предложение за увеличаване на производството на чипове в ЕС. Всъщност полупроводниците са изрично споменати като критични доставки, заедно с храни, лекарства и суровини.
 
В този аспект чехите също така се ангажират със задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество относно устойчивостта на веригата за доставки в контекста на Съвета за търговия и технологии ЕС-САЩ.
 
Други икономически приоритети включват задълбочаването на вътрешния пазар, като се подчертава по-специално значението на Европейския портфейл за цифрова самоличност и на справедливия пазар на данни, което е цел на Закона за данните.
 
Демократични ценности
 
По отношение на поддържането и развитието на демократичните ценности и върховенството на закона в ЕС, чешкото председателство ще се съсредоточи върху прозрачното финансиране на политическите партии, независимостта на средствата за масова информация и открития диалог с гражданите, позовавайки се по-специално на Конференцията за бъдещето на Европа .
 
„Председателството ще работи, за да гарантира, че основните права и свободи се зачитат в цифровата среда и ще настоява за глобалните стандарти, които да надграждат така наречения подход, ориентиран към човека“, се добавя в проекта.
 
В Документа се подчертава, че с новите технологии като изкуствения интелект ЕС има предимството на първия и трябва да се възползва от възможността да установи глобалните стандарти. Подчертава се и необходимостта от определяне на мерки за прозрачност и предотвратяване на злоупотреба с криптовалути.