/ БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че Русия е била принудена да създаде хиперзвуково оръжие, след като САЩ се оттеглиха от Договора за борба с балистичните ракети (ДББР) през 2002 г.

Путин определи условията за използване на ядрено оръжие от Русия

"Оттеглянето на Съединените щати от ДББР през 2002 г. принуди Русия да започне да разработва хиперзвуково оръжие.Трябваше да създадем тези оръжия в отговор на разгръщането на американската система за стратегическа противоракетна отбрана, която всъщност можеше да неутрализира, да заличи целия ни ядрен потенциал в бъдеще", каза

Путин по време на видеоконференция с Херберт Ефремов, почетен директор и генерален дизайнер на руския разработчик на ракети „Машиностроене“ ", предаде РИА Новости.

Президентът заяви, че Русия е излязла от изоставането от останалите страни в разработването на най-новите оръжия и е достигнала до притежаване на най-модерните съвременни оръжия в света.

Путин: Русия ще продължи да укрепва ядрените си сили

"Неведнъж съм казвал, че в продължение на десетилетия трябваше непрекъснато да наваксваме, както знаете много добре.
Отначало това се отнасяше за ядрено оръжие, след това за стратегическа авиация на далечни разстояния и след това за междуконтинентални ракетни технологии, които специалистите наричат средства за доставка", заяви Путин.

"И сега, за първи път в съвременната ни история, Русия има най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост и най-важното, точност всичко, което е съществувало и съществува днес. Никой в света няма такова оръжие. Все още не, все пак ", каза президентът.

Путин добави, че Русия е положила всички усилия за постигане на международни споразумения за спиране на стратегическото развитие на хиперзвуковото оръжие от 2001 г., когато се проведоха първите изпитания на хиперзвуков блок на космодрома Плесецк, но никой не се вслуша в призивите му.

"През следващите години ние положихме всички възможни усилия да постигнем споразумения със САЩ за спиране на работата по стратегическа противоракетна отбрана или за нейното съвместно изпълнение в райони, застрашени от ракети, включително с участието на европейски държави. Всички наши опити обаче бяха напразно", каза Путин.
БГНЕС