Президентът на Чехия подписа Договора от Лисабон
Президентът на Чехия подписа Договора от Лисабон / Reuters

Подписването на Договора от Лисабон от президента на Чехия Вацлав Клаус е "хубав ден за Европа", заяви при посещение на централата на НАТО в Брюксел германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от Франс прес. "От името на германското правителство приветствам подписването на Договора от Лисабон от президента Клаус. Това наистина е хубав ден за Европа", заяви Вестервеле.

Канцлерката Ангела Меркел се радва, че ратификацията на Лисабонския договор приключи с подписа на президента на Чехия, се казва в комюнике на канцлерката, публикувано в Берлин. С влизането на договора в сила Европейският съюз ще стане по-демократичен и по-силен, гласи комюникето. Ангела Меркел е на посещение в САЩ, където днес произнесе реч пред двете камари на Конгреса. В речта Меркел отбеляза, че с този нов договор ЕС "ще стане по-силен и по-способен да действа, с което ще е силен и надежден партньор на САЩ".

Клаус бе последният лидер от ЕС, който не бе подписал договора. За да влезе в сила, Договорът от Лисабон трябва да се ратифицира от всички 27 страни на ЕС, което вече е факт.

"Решението на президента Клаус бележи важна и историческа стъпка за цяла Европа. Днес Европа оставя зад себе си годините дебати по институциите й и започва да предприема силни и колективни действия по най-важните за европейските граждани въпроси - сигурността, климатичните промени, заетостта и икономическия растеж", се казва в изявление на британския премиер Гордън Браун, цитирано от Асошиейтед прес.

Премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, който положи големи усилия за ратифициране на Договора от Лисабон от всички страни членки при шведското ротационно председателство на ЕС заяви, че ще свика среща на върха на съюза възможно най-скоро. Целта е Договорът от Лисабон да влезе в сила още на 1 декември, предаде Ройтерс.

"Сега вече е напълно ясно, че Договорът от Лисабон ще влезе в сила съвсем скоро", отбеляза председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Той уточни, че сега може да започнат консултациите по назначаването на постоянен президент на ЕС и върховен представител за външната политика с разширени правомощия. "Това на свой ред ще ми позволи да започна процеса по номиниране на членовете на новия състав на Европейската комисия", посочи Барозу.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви, че номинираните от Барозу за еврокомисари може съвсем скоро да бъдат изслушани от евродепутатите. "Европейският парламент ще е готов от 25 ноември да започне изслушванията на новите кандидати за европейски комисари", заяви Бузек.