Председателят на Върховната рада подписа закона за амнистията
Председателят на Върховната рада подписа закона за амнистията / БГНЕС

Председателят на парламента на Украйна Володимир Рибак подписа закона за амнистията, който беше приет тази нощ, предаде ИТАР-ТАСС.

Предстои подписът си под проекта на закона да постави и президентът Виктор Янукович, който обаче е в болнични заради остро респираторно заболяване.

"Имам чувството, че този човек се опитва да печели време. Но ние няма да се оставим да ни мамят", заяви по повод заболяването на президента опозиционният лидер и бивш шампион по бокс Виталий Кличко, предаде Франс прес.

Законът за амнистията беше приет с мнозинство, но съдържа условия, които опозицията смята за неприемливи, като прекратяване на блокадата на обществени учреждения, които все още са окупирани.

Сега опозицията отказва да напусне барикадите в центъра на Киев въпреки приетия закон за амнистията. Председателят на парламента припомни, че вчера Янукович е заплашил депутатите, че ще разпусне Върховната рада, ако не бъде приет законът.

Откакто през ноември избухнаха масовите протести срещу президента Виктор Янукович, са били арестувани 234 протестиращи, предаде ДПА, като се позова на изявление на министерството на правосъдието. Близо 140 от тях са под гаранция в очакване на делата си, посочва ведомството.

Министерството добавя, че четири души са загинали при сблъсъци между протестиращите и милицията, 500 души, включително 250 държавни служители, са ранени.

На 4 февруари парламентът на Украйна ще създаде временна специална комисия, която ще отговаря за въпросите, свързани с внасяне на промени в конституцията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Задачата на комисията ще бъде да изработи промени на конституцията относно преход към парламентарно-президентска република, заяви украинската министърка на правосъдието Олена Лукашич.

По-рано опозицията настояваше за връщане на конституцията от 2004 година, в която се ограничават пълномощията на президента в полза на парламента.

На 4 февруари украинският парламент ще се събере на нова сесия след зимната си ваканция.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция за Украйна, в която хвърля отговорността за политическата криза и изострянето на напрежението в страната върху властите и отчасти върху Русия.

В резолюцията се казва, че киевските събития са предизвикани от неочакваното решение на украинските власти да прекратят процеса по подписване на споразумение за асоцииране с ЕС. Осъждайки ескалацията на насилието при протестите на "Евромайдана", ПАСЕ подчертава, че "смяната на политическия курс е станала без предварителни консултации с обществеността и без всякакви опити за постигане на национален консенсус" по въпроса за евроинтеграцията.

ПАСЕ обръща внимание на публичните изявления на украинското ръководство, че на решението за отказа от споразумение сериозно е повлиял натискът от страна на Русия, и по-специално заплахата да затвори границите си за вноса на украински стоки, ако Киев подпише споразумението с ЕС.

"Заплахите със санкции и икономическият и политически шантаж с цел да се повлияе върху политически решения в друга държава са в разрез с общоприетите дипломатически и демократични норми и са недопустими", подчертава резолюцията.