Плевнелиев на официално посещение в Южна Америка
Плевнелиев на официално посещение в Южна Америка / БГНЕС, архив

От 1 до 5 февруари делегация, начело с президента на България Росен Плевнелиев, ще посети Бразилия и Аржентина.

Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, отношенията ЕС-Латинска Америка и въпроси от международния дневен ред ще обсъди българският държавен глава с политическите ръководства и с представители на бизнес средите в Бразилия и Аржентина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

До 3 февруари Росен Плевнелиев е в Бразилия. В столицата държавният глава ще разговаря с Дилма Русеф. В рамките на посещението на българския президент ще се има два бизнес форума.

На 4 февруари българската делегация ще бъде в Аржентина, където държавният глава ще се срещне с новия президент Маурисио Макри. Предвижда се да бъде подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на отбраната.

В Буенос Айрес държавният глава ще открие съвместен българско-аржентински бизнес форум в Търговската камара на Аржентина. Планирани са разговори с председателя на Камарата на депутатите Емилио Монсо и с представители на местната власт.

По време на посещението си в Латинска Америка държавният глава ще бъде придружаван от 20-членна бизнес делегация, организирана от Българската търговско-промишлена палата. В делегацията са включени министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министри и депутати от българския парламент.