Пекин официално отрече Едуард Сноудън да е бил китайски информатор
Пекин официално отрече Едуард Сноудън да е бил китайски информатор / Gulliver/Getty Images

Твърденията, че Едуард Сноудън е бил шпионин на Китай, са напълно неоснователни, предаде Франс прес, като цитира китайски правителствен представител.

В някои издания се появиха информации, че Сноудън се е приютил в Хонконг, защото е бил информатор на Китай. По този повод говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин подчерта, че това са напълно абсурдни и лишени от основание твърдения. Говорителката подчерта, че САЩ трябва да обърнат внимание на притесненията на международната общност от разкритията на Сноудън и да дадат необходимите обяснения, предаде Ройтерс.

Това е първата официална реакция на Китай за скандала, предизвикан от Сноудън, който изнесе в медиите информация за американската програма за електронно следене на комуникациите. Според информирани източници до този момент Пекин не е взимал открито отношение по въпроса, защото не е искал да изложи на риск неотдавна подобрените връзки с Вашингтон.

По-рано бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни нарече предател бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, предаде ИТАР-ТАСС.

Смятам, че е предател, каза Чейни в интервю за телевизия "Фокс". Той допълни, че Сноудън е извършил престъпление, като е нарушил трудовия си договор, издавайки секретна информация. Бившият вицепрезидент каза, че доколкото си спомня, това е един от най-тежките случаи, когато човек с достъп до секретна информация нанася огромни вреди на интересите на националната сигурност на САЩ, посочва БТА.

Най-яростните критики към Сноудън са от представители на консервативния политически елит, към която спада и републиканецът Чейни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Екстрадиране в САЩ на Едуард Сноудън ще бъде равносилно на предателство към доверието, което има в демокрацията на Хонконг информаторът за тайните програми на Вашингтон за следене на комуникациите, предаде Франс прес, като се позова на публикация в китайския вестник "Глоубъл таймс".

Според вестника, излизащ на английски език и печатан от издателската група, която разпространява и изданията на Китайската комунистическа партия, екстрадиране на Сноудън ще бъде разочарование за очакванията на целия свят. В изданието се подчертава, че Сноудън не е направил нищо лошо на никого, а само е бил тревога за нарушаването на гражданските права от американското правителство. "Следователно ако Сноудън бъде екстрадиран в САЩ, това ще накърни имиджа както на правителството в Хонконг, така и на централното китайско правителство", посочва "Глоубъл таймс".

Според вестника нарастващото влияние на Китай привлича все повече кандидати за политическо убежище в тази страна. Допитване до общественото мнение показва, че половината от жителите на Хонконг са против Сноудън да бъде екстрадиран в САЩ.