/ БГНЕС
Извън Китай има близо 60 случая на заразени с коронавируса от 15 страни
В пекински ресторант е закачен надпис, който уверява: "Този търговски обект е бил дезинфекциран днес." Не се вижда обаче никакъв посетител - паникьосаните от епидемията от коронавирус китайци масово престанаха да посещават магазини и обществени места.

Многобройните търговски центрове на столицата, които обикновено се радват на висока посещаемост, сега остават празни. Само няколко коли се движат по смълчаните булеварди, придавайки на 20-милионния мегаполис вид на призрачен град насред ваканцията за лунната Нова година.

С разрастването на епидемията от вирусна пневмония, която вече е взела 132 жертви и е заразила близо 6000 души, властите насърчават хората да си стоят у дома и да носят хирургически маски, ако се налага да излизат.

Предизвикващата все по-голяма тревога ситуация и без това не подтиква да си покажеш носа навън. В метростанциите служители в херметични комбинезони извършват измервания на телесната температура.

Пекин
Istock/GettyImages

Тази температура се следи и в гарите, хотелите, полицейските участъци и дори в жилищните блокове, където на влизане се опира термометър в челото на всеки посетител.
При това положение е трудно за търговския център Тайку Ли в източната част на Пекин да привлича купувачи.

На всички етажи там се виждат само неколцина клиенти, а навсякъде се усеща миризма на дезинфекциращи препарати. Разлепени навсякъде плакати приканват посетителите да си покриват лицата.

Много от магазините са затворени. Ресторантът за жарено месо Хао Лу Вей е отворен, но въпреки обещанието му за интензивно и редовно почистване, масите остават празни.
"Когато пазарувате, бъдете уверени, че нашият магазин е бил подложен на задълбочена дезинфекция. Честита Нова година!", пише на витрината на една оптика, която също е празна.

Изчерпани количества в аптеките

Обратно, магазините, където се продават хирургически маски и дезинфекциращи препарати, са изчерпали количествата им, а цената на тези продукти главоломно расте в сайтовете за продажби онлайн.

"Абсолютно нищо не ни е останало от Нова година", която тази година в Китай се пада на 25 януари, извинява се аптекар в разговор с куриер, който отчаяно търси дезинфекциращ препарат.

Търсенето е огромно и допълнително се подсилва от официалните разпоредби: провинция Гуандун с население 110 милиона души е наредила на хората да си покриват лицата на обществени места и редица други райони са направили същото. Властите работят по увеличаване на производството на хирургически маски.

Вярно е, че Пекин обикновено се опразва частично в новогодишния период, когато мигриращите работници и много от жителите се прибират по родните си места. По това време обаче столицата е посещавана от множество туристи, а и самите пекинци се струпват по новогодишните панаири в храмовете и парковете на града.

Заради епидемията обаче тези празненства са анулирани, а груповите пътувания са преустановени в цялата страна. Транспортът също е парализиран, като най-малко 2000 междуградски влакове са спрени.

"Не знаем какво да правим"

Пекин
Istock/GettyImages

Затворените по домовете си китайци залъгват скуката си със саркастични послания в социалните мрежи. В един масово споделян видеоклип в платформата УиЧат се виждат играчи на маджонг с прозрачни найлонови пликове на главите.

По улиците на Пекин все пак се срещат няколко дръзки пешеходци. В известния със своите барове и магазини квартал Санлитун двама мъже на 30 и няколко години махат маските си и безгрижно запалват цигари.

В съседна зала за игри един мъж опитва късмета си с машина с щипка за вадене на играчки. На въпрос от АФП той изразява предположението, че тези машини редовно се почистват, но не е напълно сигурен. "Опитваме да останем възможно най-много в къщи, но все пак дойдохме тук, защото не знаехме какво друго да правим", въздъхва той.

Броят на потвърдени болни от коронавируса в Пекин и рискът от заразяване там продължават да растат, съобщи заместник-директорът на столичния Център за контрол и превенция на болестите Пан Синхо, цитиран от Ройтерс.

Пекин
Istock/GettyImages

До момента в Пекин са потвърдени един смъртен случай и 102 заразени с вируса.

Броят на заразените с коронавируса в Хонконг нарасна до десет души след откриването на два нови случая, предаде ТАСС.
В болниците на града остават над 100 души с възможно заразяване. Всички са в стабилно състояние.

Заради епидемията в Хонконг са затворени туристическите, културните и спортните обекти, а масовите прояви са отменени. От днес градът изцяло преустановява железопътните и фериботните връзки с континентален Китай. Взето е и решение за съкращаване наполовина на полетите от други китайски градове и преустановяване на издаването на разрешения за посещения на китайски туристи в Хонконг.

Двама от 206-те японски граждани, които бяха евакуирани в Токио от епицентъра на епидемията Ухан в Централен Китай, са показали симптоми на пневмония, но засега няма потвърдена диагноза за коронавирус, предаде Ройтерс.

Пекин
Istock/GettyImages

Други трима пътници с температура или кашлица са хоспитализирани за наблюдение, но нямат симптоми на вируса.

Четирима души от семейство от Ухан, които в момента се намират в Обединените арабски емирства, са диагностицирани с коронавируса.

Четирима души от южната германска провинция Бавария, които са заразени с коронавируса след посещение на колежка от Китай, показват съвсем слаби симптоми на заболяването, каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Пекин
Istock/GettyImages

В един от първите известни случаи на предаване на вируса от човек на човек извън Китай, 33-годишен мъж вероятно е бил заразен на 21 януари от китайска колежка, която е била на неколкодневен престой за професионално обучение. Другите трима пациенти са под наблюдение в изолатор в клиника в Мюнхен.

До момента извън Китай има близо 60 случая на заразени с коронавируса от 15 страни, без смъртен случай. В Китай коронавирусът е взел 132 жертви, а около 6000 души са заразени.