Палестинците официално обявиха началото на кампания за признаване от ООН
Палестинците официално обявиха началото на кампания за признаване от ООН / снимка: Reuters, архив

Представители на палестинската автономна власт връчиха днес на представителството на ООН на Западния бряг в Рамала официално съобщение, че започват кампания в подкрепа на идеята световната организация да признае Палестина за свой пълноправен член, предаде Асошиейтед прес.

В писмото към генералния секретар на ООН Бан Ки-мун се отправя призив "да положи всички възможни усилия за постигане на справедливите стремежи на палестинския народ".

Кампанията включва поредица от мирни събития от днес до 21 септември, когато се открива есенната сесия на Общото събрание на ООН, посочва БТА. На 23 септември се очаква пред Общото събрание реч да произнесе палестинският президент Махмуд Абас. В писмото освен това се изтъква, че палестинците са решили да се обърнат пряко към ООН, след като продължилите години преговори с Израел са се провалили.


Според постоянния представител на Швейцария в ООН Пол Сегер има три варианта: молба за признаване внесена в Съвета за сигурност на ООН, която най-вероятно ще бъде отхвърлена с вето на САЩ, гласуване в Общото събрание, което да даде на Палестина статут на страна наблюдател нечленка (вместо сегашния "юридическо лице със статут на наблюдател") или обикновена декларация за подкрепа на палестинците в мирния процес.

Поради липса на перспектива в мирните преговори с Израел палестинският президент Махмуд Абас възнамерява да пренебрегне отрицателната реакция на Израел и САЩ и да внесе молбата си при генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 20 септември.

"Не е взето окончателно решение. Очакваме инструкции. В момента има много политически раздвижвания. Може би знаем повече в следващите дни", подчерта Рабии ал Хантули, дипломат в палестинската наблюдателска мисия в ООН.

Според Хантули са вероятни само първите два варианта. "Ще има или внесена в Съвета за сигурност молба за приемане в ООН, или гласуване в Общото събрание за статут на държава нечленка", заяви той.

Според западен дипломат палестинският постоянен представител в ООН Рияд Мансур може да разкрие първите подробности от палестинския проект на западните дипломати в близките дни. "Смятам, че е малко вероятно да започнат с варианта със Съвета за сигурност. Много по-рационално би било да минат през Общото събрание, където има шанс за някакъв успех", заяви дипломатът.

"Подкрепяният от нас вариант не трябва да изключва предварително завръщане на масата за преговори (на израелците и палестинците) и не трябва да влошава ситуацията нито да предизвиква насилие на място", отбеляза той.

Според палестинският главен преговарящ Саеб Еракат палестинците се надяват да получат подкрепата на над 150 страни от общо 192 при гласуване в Общото събрание.

САЩ се опитват да разубедят палестинците да внасят молбата си в ООН, както и ЕС и други страни - да ги подкрепят.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е разговаряла във вторник по телефона с Махмуд Абас и е поискала от него "да продължи да работи усърдно (със САЩ), за да се избегне отрицателен сценарий в Ню Йорк в края на месеца", съобщи говорителката й Виктория Нюланд.