Общото събрание на ООН поиска прекратяване на конфликта в Газа
Общото събрание на ООН поиска прекратяване на конфликта в Газа / БГНЕС

Общото събрание на ООН поиска незабавно и трайно прекратяване на огъня в Газа, предаде Франс прес. В резолюция, приета с голямо мнозинство, Общото събрание настоя за безусловно спазване на резолюция 1860 на Съвета за сигурност от 8 януари. Текстът пояснява, че това включва отправения призив за незабавното въвеждане на трайно и изцяло спазвано прекратяване на огъня, водещо до пълно изтегляне на израелските сили от Газа и безпрепятствено разпределяне в цялата ивица на хуманитарна помощ. Резолюциите на Общото събрание нямат задължителен характер. Председателят на Общото събрание Мигел д'Еското обяви, че резолюцията е приета със 142 гласа за, шест против и осем въздържали се, но ревизираният резултат от преброяването, публикуван един час по-късно, показа 142 гласа за, три против /САЩ, Израел и Науру/ и девет въздържали се.

С вота приключиха двудневните дебати в рамките на спешното заседание на Общото събрание, поискано от Движението на необвързаните /118 страни членки от 192/. Текстът е компромис, договорен след многочасови преговори, от името на Палестина, от Египет съвместно с Европейския съюз. Група страни, сред които Сирия, Иран, Венецуела, Индонезия и Малайзия се опитаха да наложат по-твърда формулировка, настояваща за "незабавно и безусловно изтегляне на израелските сили от Газа". Междувременно израелски правителствен представител обяви, че кабинетът за сигурност ще гласува довечера за едностранно прекратяване на огъня и че израелските сили ще останат в Газа след влизането в сила на прекратяването на огъня, чиято продължителност не бе уточнена.

Опитът на групата Иран-Сирия се провали след заттрогващото изказване на палестинския наблюдател в ООН Рияд Мансур, който напомни, че докато дебатите текат, палестинците в Газа продължават да страдат, и че първоначалният текст му се струва приемлив. Египетският му колега Магед Абделазиз веднага поиска гласуване. Според американския заместник-постоянен представител Алехандро Уолф резолюцията не е нито полезна, нито необходима, след като не споменава ракетния обстрел срещу Израел.