Обама формира правителството си
Обама формира правителството си / БГНЕС

Избраният за президент на Съединените щати Барак Обама обяви последните назначения в бъдещото си правителство, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че кабинетът на Обама ще включва голям брой известни личности, които вече са заемали отговорни постове.

Съставеното от опитни политически лидери и бивши съперници на новоизбрания президент на първичните избори на демократите правителство ще поеме управлението на САЩ при едни от най-тежките обстоятелствата, пред които се е изправял встъпващ в длъжност президент на страната. Барак Обама, който ще влезе в Белия дом на 20 януари, ще наследи от Джордж Буш една изпаднала в рецесия икономика и проточващи се с години войни в Афганистан и Ирак.

Преходният процес обаче протича за момента сравнително гладко, при добро сътрудничество между екипа на Обама и Буш. Новоизбраният президент обяви бъдещото си правителство по-бързо в сравнение с който и да бил свой предшественик, откакто се води такава статистика от 1976 г.

През продължилата една година предизборна кампания Обама обещаваше да донесе промяна във Вашингтон. Неговото правителство обаче ще включва хора с богат опит, много от които добре познати от времето на президента Бил Клинтън. Като се брои новият вицепрезидент Джоузеф Байдън, екипът на Обама освен това включва петима негови бивши съперници на първичните избори на партията.

Много от бъдещите министри имат репутацията на прагматици, а не на обсебени от идеологията хора. Сред тях има двама републиканци.

По-рано този месец Барак Обама приключи с формирането на екипа си в областта на националната сигурност, който ще има за задача да даде нова насока на американската външна политика и едновременно с това да се справи с конфликтите в Ирак и Афганистан, да реши споровете за ядрените програми на Северна Корея и Иран, и да преодолее напрежението в отношенията с набираща отново сила Русия. Никое от имената не привлече толкова вниманието колкото номинирането на бившата първа дама и основна съперница на Обама на първичните избори Хилари Клинтън за държавен секретар. Новият президент получи поздравления и за решението си да остави на поста му министъра на отбраната Робърт Гейтс, което осигурява плавен преход в Пентагона в момент, когато САЩ воюват в Ирак и Афганистан.

С подбора на членовете на икономическия си екип Обама се стреми към известна приемственост, на фона на най-тежката икономическа криза от времето на Голямата депресия. Като досегашен директор на Федералния резерв на Ню Йорк, номинираният за министър на финансите Тимъти Гайтнър е работил в тясно сътрудничество с правителството на Буш, отбелязва БТА.