Няма голям напредък в заемането на ключови постове от жени
Няма голям напредък в заемането на ключови постове от жени / снимкa: БГНЕС

От 2005 г. не е постигнат голям напредък в увеличаване присъствието на жените в институциите, които взимат политически решения, гласи доклад на Съвета на Европа, публикуван в навечерието на международния ден на жената - 8 март, предаде АФП. Докладът, озаглавен "Паритетна демокрация - все още далечна реализация", сравнява данните за 2005 г. и 2008 г., предоставени от по-голямата част от 47-те страни членки на Съвета на Европа.

През 2008 г. само двама държавни глави, избрани от гражданите, са били жени, а нито една жена не е била избрана от парламент. 5,1% от жените са премиери, а три години по-рано не е имало нито една представителка на женския пол на този пост. В правителствата жените са средно 24,4%, увеличение с 3,2 на сто.

Във Финландия те са 60%, единствената страна, освен  Испания (52,9%), където жените са повече от  мъжете. В почетния списък са и Австрия (46,2%), следвана от Швеция (45,5%), Норвегия (44,4%) и Франция (43,8%), в която женското представителство се е увеличило с 24,4%. Правителствата на Азербайджан, Босна и Херцеговина и Монако нямат нито една жена министър.

С 3 на сто по-малко жени оглавяват местните парламенти. В Германия няма нито една жена начело на регионален парламент, за разлика от Австрия (11%), Италия (10%) и Испания (5%). Жените кметици са средно 10,2% в Европа, процент, който остава непроменен.

В съдебната власт 21,7% жени работят в конституционни съдилища. Във висшите съдебни инстанции жените са 25,8%.

В дипломатическата сфера жените посланички са 15,1 на сто, което е увеличение с 1,1% за три години. Те са повече от 20% за скандинавските страни, за разлика от Германия, където са 6,4%, пише БТА. В Парламентарната асамблея на Съвета на Европа жените са 29,3% (увеличение с 3,1 на сто). В Европейския съд за правата на човека една трета от съдийките са жени.