Нови протестни демонстрации в редица страни срещу антиислямския филм
Нови протестни демонстрации в редица страни срещу антиислямския филм / снимки: Reuters

Двама демонстранти загинаха в Пакистан при протести срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде Франс прес, като се позова на представители на властите. Един човек загина, а двама бяха ранени и при престрелка между полицията и участници в протест в размирната северозападна част на страната.

44-годишен мъж, тежко ранен при демонстрация в южния град Карачи, е починал в болница. В цял Пакистан има протести срещу американския филм.

В Йемен стотици студенти протестираха срещу филма в университета в Сана. Те призоваха да се експулсира посланикът на САЩ и да се бойкотират американските стоки. Демонстрацията премина без инциденти за разлика от тази в четвъртък, при която четирима души бяха убити при опит да нападнат посолството на САЩ в столицата на Йемен.

В изявление демонстрантите отхвърлиха присъствието на допълнителни морски пехотинци, изпратени да защитават посолството на САЩ, чието пристигане бе признато снощи от йеменски високопоставен представител. Официалният източник заяви, че това присъствие ще е ограничено и временно в отговор на декларация на парламента, в която се отхвърля всякакво чуждестранно военно присъствие в страната.

Индонезийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които протестираха срещу антиислямския филм пред посолството на САЩ в Джакарта, предаде Ройтерс. Един полицай бе ранен от хвърлени камъни, а няколко демонстранти бяха задържани. Протестиращите изгориха американско знаме. Индонезия е светска държава, но има най-многобройното мюсюлманско население в света. Общото й население е на четвърто място в света и съдържа значителни малцинства от индуисти, будисти и християни.

Афганистанската полиция заяви, че стотици хора, протестиращи срещу антиислямския филм, палят коли и хвърлят камъни по американска военна база в околностите на Кабул, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Около 800 души се събрали на главния път към Джалалабад, близо до американска военна база, и скандирали "Смърт на Америка" и "Смърт на хората, създали филм, обиждащ нашия пророк".

Служителите на реда стреляли във въздуха, за да накарат демонстрантите да се отдръпнат. Най-малко 50 полицаи са леко ранени от хвърлени камъни. Протестиращите опожарили товарни контейнери и гуми. Подпалена е и полицейска кола.

Нови протестни демонстрации в редица страни срещу антиислямския филм
netinfo

Ръководството на мюсюлманската общност в Белгия призова в писмено изявление за запазване на спокойствие и за уважение между представителите на различните култури в страната. Изявлението, цитирано от местните медии, бе разпространено, след като в последните дни при протести срещу филма "Невинността на мюсюлманите" в Белгия бяха арестувани 260 души.

Мюсюлманите в Белгия са около шест процента от населението по данни от университетско проучване, извършено през 2008 година. За района на Брюксел мюсюлманското малцинство съставлява една четвърт от жителите на столицата.

В призива се посочва, че всяка форма на протест следва да бъде съобразена със закона и да не нарушава обществения ред. Допълва се, че насилието ражда насилие, като мюсюлманите са приканени да не отвръщат на провокацията на филма, определен като богохулство. Свободата на изразяване е основно право при демокрацията, но то трябва да бъде използвано с разум, пише още в изявлението.

Стана ясно още, че представители на екстремистката групировка "Шериат за Белгия" са отправили призив за протест пред дипломатическото представителство на САЩ в Амстердам.

Нови протестни демонстрации в редица страни срещу антиислямския филм
netinfo

Междувременно иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова Запада да покаже, че уважават мюсюлманите, като блокира достъпа до антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на държавната телевизия.

Западните лидери трябва да докажат, че не са съучастници на едно голямо престъпление, подчерта аятолах Хаменей. Той отбеляза, че някои западни страни налагат ограничения на свободата на словото, когато то подстрекава към омраза, както е със забраната на нацистки сайтове.

Американските власти припомнят, че не могат да забранят достъпа до антиислямския филм, а компанията Google, която е собственик на популярния сайт YouTube, където бе качен той, отказва да го свали.

Иран ще преследва автора на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде Ройтерс, като се позова на първия вицепрезидент Мохамад Реза Рахими. "Правителството на Ислямската република осъжда този неуместен и обиден филм. То несъмнено ще преследва този виновен човек, който обиди 1,5 милиарда мюсюлмани по света", каза Рахими.

55-годишният християнин копт от египетски произход Накула Басели Накула, който живее в Калифорния и е продуцент на аматьорския филм, бе разпитан в събота от американската полиция и след това не се върна у дома.

Иранска религиозна фондация обяви, че увеличава от 2,8 милиона на 3,3 милиона долара наградата за главата на Салман Рушди, въпреки че писателят няма нищо общо със скандалното видео. Рушди бе осъден на смърт през 1989 г. от основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни заради своя роман "Сатанински строфи", възприет като обиден за пророка Мохамед.

Нови протестни демонстрации в редица страни срещу антиислямския филм
netinfo