Невинността на мюсюлманите продължава да буни духовете в арабския свят
Невинността на мюсюлманите продължава да буни духовете в арабския свят / снимка: Reuters

Протести срещу филма, осмиващ пророка Мохамед, продължават да разтърсват мюсюлманския свят, съобщиха световните агенции.

В Афганистан избухнаха сблъсъци между полицията и студенти, които изразиха гнева си от филма, като изгориха снимки на американския президент Барак Обама, посочва Франс прес.

Демонстрантите скандираха "Смърт на Америка" пред университета в град Кундуз и хвърляха камъни по служителите на реда.

Главният прокурор на Египет повдигна обвинения срещу седем египетски копти, живеещи в САЩ и замесени в продуцирането и разпространяването на аматьорския антиислямски филм, предизвикал вълна от насилие в мюсюлманския свят, съобщи Франс прес. Седмината са обвинени в "обида на ислямската религия и на пророка /Мохамед/ и подбуждане към религиозна омраза", се посочва в комюнике на прокуратурата.

Протестите в Кайро срещу антиислямския филм доведоха до спиране на преговорите за облекчаване на египетския дълг към САЩ в размер на 1 милиард долара, съобщава в. "Вашингтон пост".

Това облекчаване на дълга би позволило предоставяне на икономическа помощ, решаваща за новото египетско правителство, контролирано от Мюсюлмански братя. Но според представители на американското правителство, цитирани от "Вашингтон пост", Египет не трябва да се надява на получаване на значителна помощ - поне не преди президентските избори в САЩ на 6 ноември - тъй като Кайро забави реакциите си на бурните демонстрации от миналата седмица пред посолството на САЩ.

Вестникът отбелязва, че тази ситуация вероятно е временна и че не става дума за преразглеждане на американската помощ за Египет, възлизаща на 1,5 милиарда долара годишно.

Стотици хора излязоха да протестират и в Индонезия срещу антиислямския филм, отбелязва ДПА.

Около 200 демонстранти се събраха пред генералното консулство на САЩ в град Медан. Протестиращите подпалиха гуми и скандираха антиамерикански лозунги. Те настояха САЩ да вземат мерки срещу създателите на филма.

В град Макасар студенти стъпкаха американски знамена.

Тайландската полиция беше приведена в повишена готовност за осигуряване на безопасността на американското посолство в случай на безредици при планирана демонстрация срещу филма "Невинността на мюсюлманите", съобщи ИТАР-ТАСС. В района на посолството са разположени над 700 полицаи. То спря работа по обед и всички освен дежурните служители са напуснали сградата. Дипломатическата мисия заяви, че няма информация за подготвяни нападения срещу американци, но посъветва гражданите на САЩ да проявяват бдителност.

Сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти избухнаха в индийската част на Кашмир при протест срещу създадения в САЩ антиислямски филм, отбелязва Асошиейтед прес.

Демонстрантите изгориха американски знамена и чучело на Обама, а заради стачка, организирана като протест срещу филма, спря движението на обществения транспорт в град Шринагар и беше преустановена работата в предприятия, допълва БТА.

Полицията използва сълзотворен газ и прибягна до сила, за да разпръсне протестиращите, след като те се опитаха да влязат в главния бизнес район на града. Първоначално демонстрантите се оттеглиха, но бързо се прегрупираха и започнаха да замерят с камъни служителите на реда. Засега няма данни за пострадали.

Протести имаше и в поне още седем града в Кашмир.

Северноафриканският клон на Ал Кайда призова да бъдат убивани американски посланици и дипломати и да бъдат засилени протестите срещу антиислямския филм. В изявление Ал Кайда в ислямския Магреб похвали убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс при атака в Бенгази на 11 септември и заплаши с нападения в Алжир, Тунис, Мароко и Мавритания.

Ако се намираше в родния си Египет, човекът, който стои зад антиислямския филм, би получил бързо наказание, но в САЩ властите са в деликатна позиция, тъй като трябва да защитават правото му на свобода на словото и да се грижат за сигурността му, въпреки че осъждат отправеното от него послание, посочва АП.

Това е парадокс, който едва ли може да бъде разбран от хората, които протестират и искат възмездие. За тях опозоряването на пророка Мохамед във филма е достатъчно основание за налагане на наказание на американския гражданин от египетски произход Накула Басели Накула.

В Америка няма нищо незаконно в това да направиш филм, унижаващ религиозна фигура. Затова случаят поставя правителството на Обама в изключително трудна ситуация по-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ - то трябва да намери начин да изрази възмущението си от отношението на филма към исляма, без да накърни най-основната американска свобода, отбелязва АП.