/ istock
Ново венецуелско новинарско предаване привлече вниманието на света поради особения си избор на водещи на новините.

Млад мъж и жена - говорещи свободно както на испански, така и на английски и описани положително от зрителите, се превърнаха в сензация. 

Всъщност и двамата водещи изглеждат напълно подходящи за позицията си. Без едно нещо.
“Преди да продължим, в случай че не сте забелязали, искаме да ви кажем, че не сме истински”, обясни водещият, с името "Пичът"  (“El Pana”) . Колежката му се казва "Момичето"  (“La Chama”) и двамата са създадени с изкуствен интелект. 

“Venezuela Retweets” е водено от AI новинарско шоу, създадено от група медийни организации, които искат да защитят своите журналисти от репресиите, започнати от правителството на Николас Мадуро след оспорваните избори през юли.
Докато в голяма част от света журналистите гледат на използването на изкуствен интелект като на надвиснала заплаха за кариерите им, във Венецуела мнозина го смятат за защитна мярка.

“В момента да си журналист във Венецуела е малко като да си пожарникар, ” обясни Карлос Едуардо Уертас, колумбийски медиен оператор, който координира стартирането на “Venezuela Retweets.”

“Все още трябва да отидете при пожара, въпреки че е опасен. Момичето и Пичът искат да бъдат инструменти за нашите пожарникари: ние не искаме да заместваме журналистите, а да ги защитаваме.”

Пичът каза в една емисия, “Въпреки че бяхме генерирани от AI, нашето съдържание е реално, проверено, с високо качество и създадено от журналисти.”

Според Espacio Publico, венецуелска организация, която следи свободата на печата, най-малко 16 журналисти са били задържани при репресиите на правителството, последвали гласуването и националните протести, избухнали след него. Всички с изключение на четирима от тях остават зад решетките, някои са изправени пред обвинения за тероризъм и подбуждане към омраза, докато други не са сигурни дори в това, в което са обвинени. Други все още са със спрени паспорти.

ООН каза, че в държавата цари “атмосфера на страх, ”, в момент в който много базирани в Каракас журналисти започнаха да работят по двойки, споделяйки местонахождението си с близки и запомняйки номерата на своите адвокати за всеки случай.

Сред другите им значителни умения като водещи на новини, Момичето и Пичът просто не изпитват страх, разказва CNN.

Ограниченията върху свободата на словото във Венецуела не са нищо ново: правителствените цензори отдавна наблюдават радио и телевизионни програми, заплашвайки да ги свалят от ефир, ако озвучават съдържание против Мадуро, докато достъпът до хартия е строго регулиран за печатни публикации, а местните интернет доставчици поставят в черни списъци URL адресите на новинарски портали, които не са в съответствие с правителството.

Поради тези ограничения повечето венецуелци получават новините си чрез социалните медии.

Въпреки ентусиазма около проекта на “Venezuela Retweets” , някои остават скептични, че криенето зад AI аватар ще бъде достатъчно, за да държи дългата ръка на правителството на Мадуро на разстояние.

“Това е умна идея и се надявам да продължи", каза Шели Палмър, професор по напреднали медии в университета в Сиракюз, която е работила  върху изкуствения интелект.

“Но не бих искал никой да повярва нито за секунда, че като създадете аватар и създадете фалшив глас или клонирате гласа на някой друг, вие се криете. Изобщо не: вие сте 100% изложени. Освен ако не сте абсолютен експерт в дигиталното покриване на следите си, в това няма нищо скрито", каза той пред CNN.

И все пак, дори и пред подобни съмнения, инициативата набира сила.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN