/ iStock/Getty Images
Консумацията на високорискови алкохолни напитки се е удвоила по време на кризата с новия коронавирус, наложила самоизолация, съобщава британският вестник The Independent.

През февруари 10,8% от населението на Великобритания е попадало в категорията на хората, които употребяват алкохол с по-висок риск от пристрастяване. Към април тази цифра е нараснала до 19,4% и се е запазила на 19% през юни.

Това се равнява на около 8,4 милиона души, в сравнение с около 4,8 милиона души преди началото на пандемията с COVID-19, подчертават от редакцията.

Според учени от Кралският колеж правителството трябва да увеличи наличните средства за заплащане на лечението на зависимите от алкохол, като се има предвид драматичното нарастване на проблемната консумация.

„Услугите за лечение на пристрастяването през последните години бяха лишени от финансиране, което означава, че множество организации не могат да лекуват и да се грижат за огромния брой хора, които пият с висок риск към пристрастяване“, твърдят от Кралския колеж.

„Повече пристрастени ще бъдат изгубени, освен ако правителството не действа сега и не се ангажира със значителни инвестиции в общественото здраве“.

Здравните власти на Великобритания препоръчват на хората да не пият повече от 14 единици алкохол за една седмица, еквивалентни на девет малки чаши вино, припомня изданието. Освен към алкохола, по време на самоизолацията покрай коронавируса е регистрирано и увеличение на търсенето на различни видове опиати, допълват от редакцията.
Агенция "Фокус"