/ Istock
Вече е на сто години, но още пленява със своя чар. Смятат я дори за британска културна икона. Емблематичната червена телефонна кабинка е популярен символ, който се възражда за нов живот в Обединеното кралство, пише Deutsche Welle.

Когато стане въпрос за Великобритания, мнозина вероятно се сещат за червените автобуси, за Бийтълс или за Бъкингамския дворец. Но може би най-емблематичният образ на Обединеното кралство е традиционната червена телефонна кабинка.

Макар че навършва 100 години и вече почти не се използва, тя е запазила своето твърдо място в съвременна Великобритания. По данни на „Бритиш Телеком“ броят на уличните телефонни кабини се е увеличил пет пъти през последните години. В страната все още има 3 000 от традиционните червени "будки".

Как бяха спасени от изчезване

Изглеждаше, че мобилните телефони, да не говорим за смартфоните, ще направят уличните телефони напълно излишни. Но през 2008 година „Бритиш Телеком“ стартира програмата „Осинови телефонна кабина“. С огромен успех: повече от 7200 телефонни кабинки вече си имат нови собственици. Съоръженията могат да бъдат “осиновявани” от общински дружества, регистрирани благотворителни организации и др. срещу 1 лира (малко над 1 евро).

Програмата продължава, а по случай 100-годишнината на емблематичните червени будки ще бъде дори разширена.

"Тъй като по-голямата част от хората вече използват мобилни телефони, а мобилното покритие в Обединеното кралство се е подобрило значително, броят на обажданията от телефонни улични автомати рязко е намалял", признава Майкъл Смит, ръководител на проекта в „Бритиш Телеком“. „Но 100-годишнината е добър повод и добра възможност за общините, които искат да запазят своите телефонни кабинки, да го направят срещу малка сума. Много от червените улични будки междувременно са реставрирани и продължават да определят уличния пейзаж в много общини“, казва той.

А възможностите за какво да се използват наистина са много. Някои от телефонните кабинки са превърнати в медицински или културни пунктове: примерно съхраняват дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот, или пък в тях хората поставят стари книги, които всеки може да заеме безплатно. Дори в малки художествени галерии са превърнати някои от бившите телефонни будки. Добрата новина е, че „Бритиш Телеком“ ще продължи да снабдява с електричество „осиновените“ телефонни кабинки, които живеят втори живот.

Историята на червената телефонна будка

Идеята за поставяне на телефонни апарати в улични кабинки е на сър Джайлс Гилбърт Скот. Преди сто години лондонският архитект представя своя проект за първата телефонна будка в Обединеното кралство. Той избира червения цвят, за да я направи по-лесно откриваема. Оттогава насам телефонната будка се е превърнала в културна икона повече от всеки друг проект на британския архитект, сред които са Университетската библиотека в Кеймбридж, електроцентралата Батърси и катедралата в Ливърпул.

През 1990-те години е имало около 100 хиляди червени телефонни кабинки, разпръснати из цялото Обединено кралство. Тогава е и пикът в разпространението на изобретението на сър Гилбърт Скот. Но времената, когато хората се редяха на опашки пред уличните телефони, отдавна отминаха. Въпреки това една част от тях все ще радват на втори живот. Може би с най-голям интерес може да се похвали телефонната будка до изхода на гара Уестминстър, която е особено популярна сред туристите. Ако там се снимате с мобилния си телефон, ще имате едновременно емблематичната червена телефонна будка, Биг Бен и Уестминстър. Едва ли е възможно да съберете повече лондонски забележителности в един-единствен кадър!
Deutsche Welle