/ gettyimages
Няколко бивши служителки на "Хародс" обвиниха в изнасилване и сексуален тормоз бившия собственик на луксозната верига - египетския милиардер Мохамед ал Файед

ВВС изслуша свидетелски показания на повече от 20 бивши служителки, които казват, че милиардерът, който почина миналата година на 94 години, ги е насилвал сексуално - включително и ги е изнасилвал.

Документалният филм и подкастът - Al-Fayed: Predator at Harrods - събраха доказателства, че докато Файед е бил собственик, Harrods не само не успя да се намеси, но помогна за прикриването на обвиненията и злоупотребата с властта.
  Настоящите собственици на Harrods казаха, че са “напълно ужасени” от обвиненията и магазинът се извини на жертвите.

“Паяжината от корупция и малтретиране в тази компания беше невероятна и много мрачна", казва адвокатът Брус Дръмонд от правен екип, представляващ редица от жертвите.

Инцидентите са станали в Лондон, Париж, Сен Тропе и Абу Даби.

“Направих го ясно, че не исках това да се случи. Не съм давала съгласие. Просто исках всичко да свърши", казва една от жените, която казва, че Файед я е изнасилил в апартамента си на Парк Лейн.

Друга жена сподели, че е била тийнейджърка, когато я е изнасилил на адреса в Мейфеър.

“Мохамед Ал Файед беше чудовище, сексуален хищник без никакъв морален компас", спомня си тя, добавяйки, че целият персонал в Harrods са били неговите ” играчки“.
“Всички бяхме толкова уплашени. Той активно култивираше страха. Ако той каже, че служителите да скочат, те питаха колко високо.”

Файед беше изправен пред обвинения за сексуално насилие, докато беше жив, но тези твърдения бледнеят сравнено със сегащните. ВВС смята, че много повече жени може да са били нападнати.

„Файед беше зъл“

Предприемаческата кариера на Файед започва по улиците на Александрия, Египет, където той продава газирани напитки на минувачите. Но именно бракът му със сестрата на милионер саудитски търговец на оръжие му помогна да изгради нови връзки и да изгради бизнес империя.

Той се премества в Обединеното кралство през 1974 г. и вече е известна обществена фигура, когато поема Harrods през 1985 г. През 1990-те и 2000-те години той редовно се появява като гост в най-гледаното телевизионно чат и развлекателни предавания.

Междувременно Файед - чийто син Доди загина в автомобилна катастрофа заедно с Даяна, принцесата на Уелс, през 1997 г. - стана известен на ново поколение чрез двата най-нови сериала на Netflix The Crown.
  Но жените, които говореха пред ВВС, споделиха, че представянето му като приятен и общителен е далеч от истината.

“Той беше зъл", казва една от жените, София, която работи като негов личен асистент от 1988 до 1991 г. Казва, че неведнъж се е опитвал да я изнасили.

Нападенията са били извършени в офиси на Harrods’, в апартамента на Файед в Лондон или при пътувания в чужбина - често в Париж в хотел Ritz, който той също притежава, или в близкия му имот във Вила Уиндзор.

В Harrods други бивши служители казаха, че е било ясно какво се случва.

Рейчъл (не е истинското й име) е работила като личен асистент в Хародс през 1990-те.

Една вечер след работа тя казва, че е била извикана в луксозния му апартамент, в голям блок на Парк Лейн с изглед към Хайд Парк в Лондон. Сградата е била защитена от охранителен персонал.
Рейчъл казва, че Файед я е помолил да седне на леглото му.

“Спомням си, че усетих тялото му върху мен, тежестта му. Само като го чуя да издава тези звуци. И... просто отивам някъде другаде в главата си", каза Рейчъл пред ВВС.

“Той ме изнасили.”

ВВС е разговаряла с 13 жени, които казват, че Файед ги е насилвал сексуално на Парк Лейн 60. Четири от тях, включително Рейчъл, казват, че са били изнасилени.

София, която казва, че е била сексуално насилвана, описа цялата ситуация като неизбежен кошмар.

“Не можех да си тръгна. Нямах семейство, при което да се върна, трябваше да плащам наем", казва тя. “Знаех, че трябва да премина през това и не исках. Беше ужасно и главата ми беше разбъркана.”

Джема, която е работила като един от личните асистенти на Файед между 2007-09 г., казва, че поведението му е станало по-страшно по време на работни пътувания в чужбина.

Тя казва, че кулминацията е била изнасилването й във Вила Уиндзор в парижкия Булонски лес - бивш дом на крал Едуард VIII и съпругата му Уолис Симпсън след абдикацията.

Джема казва, че се е събудила стресната в спалнята си. Файед е бил там.

Тя казва, че след като Файед я изнасилил, тя се разплакала, а той й казал да се измие с Детол.

“Очевидно той искаше да изтрия всяка следа от това, че е бил близо до мен" , обяснява тя.

Осем други жени също казаха, че са били сексуално насилвани от Файед в имотите му в Париж. Пет жени описаха нападенията като опит за изнасилване.

Насилието “дори не беше тайна”, спомня си Тони Лийминг, мениджър на отдел Harrods от 1994 до 2004 г. , който казва, че не е знаел за по-сериозни обвинения в нападение или изнасилване.

„И мисля, че всички знаеха. Всеки, който казва, че не е (знаел), лъже".

Показанията на Лийминг са подкрепени от бивши членове на екипа по сигурността на Файед.

“Бяхме наясно, че той има много силен интерес към младите момичета ”, казва Иймън Койл, който се присъединява към Harrods през 1979 г. , след което става заместник-директор по сигурността от 1989-95 г.

Много от жените казаха, че когато са започнали да работят директно за Файед, са били подложени на медицински прегледи - включително инвазивни тестове за сексуално здраве, извършени от лекари.

Това беше представено като екстра на работата, казаха жените пред ВВС, но мнозина дори не видяха собствените си резултати - въпреки че бяха изпратени до Файед.

„Култура на страха“

Всички жени, с които ВВС разговаря, описаха, че са се чувствали уплашени на работа.

Сара (не е истинското й име), обясни: “Определено имаше култура на страх в целия магазин.”

Други казаха, че вярват, че телефоните в Хародс са били подслушвани - и че жените са се страхували да не говорят помежду си за малтретирането на Файед, страхувайки се, че са заснети от скрити камери.

Бившият заместник-директор по сигурността Иймън Койл потвърди това - обяснявайки как част от работата му е била да слуша записи на обаждания. Камери  също са били инсталирани в целия магазин, каза той, включително в изпълнителните апартаменти.

Harrods  каза пред BBC в изявление, че това са били действия на индивид “, възнамеряващ да злоупотреби с властта си”, което осъди най-категорично.

В него се казваше: “Днешният Harrods е много различна организация от тази, притежавана и контролирана от Ал Файед между 1985 и 2010 г., тя се стреми да постави благосъстоянието на нашите служители в центъра на всичко, което правим.”


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
ВВС