/ iStock/Getty Images
Украйна се e съгласила да транзитира азербайджански газ за Европа като временна мярка, тъй като сделката за пренос на руски газ през нейната територия приключва в края на годината, въпреки че очаква известно количество руско гориво да бъде включено в обемите от Азербайджан, според източник от украинското правителство.

Сделката за транзит на газ през Украйна с руската компания "Газпром" изтича в края на годината, а властите в Киев заявиха, че нямат намерения да подновяват договореностите на фона на продължаващата война между двете страни.

Някои централноевропейски страни все още разчитат на доставки на газ от Русия, които преминават през Украйна по тръбопровод, след като си осигуриха изключения от забраната на Европейския съюз за внос на руски газ.

Азербайджански правителствен служител е съобщил, че ЕС и Киев са поискали от Баку да улесни дискусиите с Русия, с потенциална опция Азербайджан да купува руски газ за себе си, за да освободи част от собствения си капацитет за износ към ЕС.

"Ние разбираме, че ЕС се нуждае от време, за да се откаже напълно от руския газ. И предприемаме тази стъпка, за да направим този преход по-лесен", е казал източникът от украинското правителство.

Според него Украйна е готова да подкрепи това споразумение, въпреки че известни количества руски газ може да се бъдат смесвани с азербайджанския газ.

Министерството на енергетиката на Украйна отказа коментар по въпроса на запитване от страна на Ройтерс.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви миналата седмица, че е оптимист относно пробив в преговорите за продължаване на доставките на газ през Украйна към някои европейски държави.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Илиян Цвейн/БТА