Туберкулозата остава критичен проблем за общественото здраве в много страни и е водеща причина за смърт в Южна Африка. През последните шест години проучването BEAT Tuberculosis, проведено в Южна Африка и фокусирано върху деца и бременни жени, разкри обещаващо ново перорално лечение, което може да отбележи значителен пробив в борбата срещу резистентната към лекарства туберкулоза, предава VOA/Voice of Amerca.

Новото лечение излекува 85 до 90 процента от пациентите с резистентна към лекарства туберкулоза, спрямо 50 процента за предишни режими. Освен това, лечението работи за две ключови групи, които често остават извън изследванията за лечение на туберкулоза.

„Намерихме безопасно и ефективно лечение за бременни жени и деца, но също така показахме на (научното) поле,  че това трябва да се направи”, д-р. Франческа Конради, главен изследовател на туберкулозата BEAT.

Жените, децата и мъжете в проучването BEAT Tuberculosis са получили един и същ режим на лечение. Това е промяна от предишни лечения, въпреки че туберкулозата често засяга цели семейства.

“Бащата получава един лесен режим за приемане, а майката получава по-сложен, защото е бременна, а детето получава още по-сложен. Таткото се излекува след шест месеца, мама се излекува след осем, девет месеца. Чакаме 18 месеца, за да разберем дали едно дете е излекувано. Това наистина е нещастен набор от обстоятелства”, обяснява д-р. Конради.

Проучването съкрати лечението до шест месеца за всички. И го направи без суровите странични ефекти от предишни лечения.

“Хората ми казваха: Докторе, предпочитам туберкулоза, отколкото лекарствата, които ми давате. В старите времена те бяха ужасни”, казва д-р. Конради.

Др. Полин Хауъл ръководи проучването. Тя казва, че новият режим има подкрепата на Световната здравна организация.

“Това означава, че страните могат да приемат препоръките на режима и да работят с него, което е фантастично, защото колкото повече възможности даваме на страните да работят, толкова повече възможности можем да осигурим на пациенти, които се нуждаят от лечение”, казва д-р. Хауъл.

Лесли Марбъри е директор на мисията за Южна Африка към Американската агенция за международно развитие. Тя казва, че иновации като това ново лечение могат в крайна сметка да проправят пътя за свят, свободен от туберкулоза.

“Идвайки от страни с голямо бреме като Южна Африка, които са мотивирани, тогава се чувствам уверена, че можем да сложим край на туберкулозата като глобално здравно предизвикателство”, сподели Марбъри.

Туберкулозата отнема над милион живота всяка година, но експертите казват, че с ранно откриване, опростени режими на лечение и по-голям достъп до животоспасяващи лекарства, тези смъртни случаи могат драстично да бъдат намалени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA